Șefa CSM își exprimă ferm poziția privind pensiile speciale, iar Guvernul promite: ”Vom analiza și vom lua în considerare”

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Întâlnire între CSM și Guvern pentru discutarea modificărilor legislative

Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Elena Costache, a avut o discuție cu premierul Marcel Ciolacu și vicepremierul Marian Neacșu, axată pe posibilele efecte ale unui proiect legislativ asupra sistemului de justiție. Costache a subliniat riscurile pe care modificările propuse le-ar putea aduce statutului magistraților și independenței justiției.

În cadrul întâlnirii, președinta CSM a accentuat gravitatea implicațiilor pe care adoptarea propunerii legislative le-ar putea avea asupra întregului sistem judiciar. Ea a afirmat că orice inițiativă normativă trebuie să respecte standardele constituționale referitoare la independența justiției și statutul magistraților. Dialogul a fost caracterizat ca fiind onest și constructiv, cu asigurarea că argumentele CSM vor fi considerate în dezbaterile parlamentare viitoare legate de această propunere.

Proiect legislativ privind vârsta de pensionare a magistraților

Marți, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat depunerea unui proiect de lege care preconizează creșterea vârstei de pensionare a procurorilor și judecătorilor la 65 de ani. Acesta a menționat pe rețelele sociale că scopul este și reducerea pensiilor speciale.

Conform proiectului, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și personalul de specialitate juridică se vor putea pensiona dacă îndeplinesc o vechime de minimum 25 de ani și o vârstă de cel puțin 48 de ani. Vârsta de pensionare va crește treptat până în 2045, când va ajunge la 65 de ani.

De asemenea, pentru personalul auxiliar de specialitate din instanțele judecătorești și parchete, proiectul prevede ajustarea procentului pe baza căruia se stabilește cuantumul pensiilor de serviciu, reducându-l de la 80% la 65%, pentru a diminua decalajul dintre pensiile de serviciu și cele de asigurări sociale de stat.

În ceea ce privește personalul Curții Constituționale, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică cu o vechime de minimum 25 de ani în aceste funcții se vor putea pensiona la vârsta standard de 65 de ani, beneficiind de o pensie de serviciu în cuantum de 65% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor din ultimele 48 de luni înainte de pensionare.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *