Vizita oficială a șefului Statului Major al Forțelor Navale din Albania în România
Viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, a avut plăcerea de a primi, în zilele de 4 și 5 decembrie, vizita contraamiralului de flotilă Adnand Dëfrim Agastra, șeful Statului Major al Forțelor Navale al Republicii Albania, atât la București, cât și la Constanța.
Vizita a început pe 4 decembrie, cu o întâlnire la sediul Ministerului Apărării Naționale, între delegația albaneză, generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, și viceamiralul Mihai Panait. Discuțiile s-au concentrat asupra situației de securitate din Balcanii de Vest și din regiunea Mării Negre, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Forțelor Navale Române.
Ulterior, cele două delegații militare s-au mutat la sediul Statului Major al Forțelor Navale, unde au fost prezentate structura, misiunile și exercițiile desfășurate de către această categorie de forțe. De asemenea, dialogul bilateral a abordat oportunitățile de colaborare în cadrul Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră.
Vizita în portul militar Constanța
Pe 5 decembrie, delegația albaneză a efectuat o vizită în portul militar Constanța, unde au avut ocazia să inspecteze vânătorul de mine M-270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fregata „Regina Maria” – F-222, și nava-școală „Mircea”. După aceste vizite, comandanții Forțelor Navale din România și Albania s-au îndreptat către Direcția Hidrografică Maritimă „Comandor Alexandru Cătuneanu”. Aici, au fost prezentate misiunile și rolul direcției, precum și informațiile esențiale oferite de hidrografic pentru Forțele Navale, referitoare la fenomenele meteorologice, hărțile și pericolele de navigație.
Delegația a continuat vizita la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, unde au fost prezentate laboratoarele și simulatoarele de navigație, facilități de care beneficiază și studenții albanezi care studiază în cadrul programului Erasmus+ în acest semestru. Aceasta a fost o oportunitate excelentă pentru a discuta teme de interes comun.
Încheierea vizitei
Ultimul punct pe agendă a fost vizita la Centrul 39 Scafandri, unde delegația a fost informată despre noul Sistem de Scufundare Simulată LH-300, parte din Laboratorul Hiperbar, considerat cel mai avansat sistem de antrenament pentru scafandri din Europa. La finalul întâlnirii, oficialii militari au subliniat importanța cooperării dintre România și Albania pe plan politico-militar, atât din perspectiva bilaterală, cât și în contextul apartenenței la Alianța Nord-Atlantică.