Senatul va fi condus de senatorul cu cele mai multe mandate până la alegerea Biroului permanent.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Modificări în Regulamentul Senatului României

Senatul a aprobat luni, în cadrul unei sesiuni plenare, un proiect de hotărâre care vizează modificarea și completarea Regulamentului său intern. Conform noilor reglementări, la începutul unei legislaturi, Senatul va fi condus de senatorul cu cele mai multe mandate, până la alegerea Biroului permanent, în loc de decanul de vârstă, așa cum se practica anterior. Votul a înregistrat 91 de voturi „pentru” și 5 abțineri, iar modificările sunt menite să alinieze Regulamentul Senatului cu cel al Camerei Deputaților.

Conducerea lucrărilor în plen

Conform articolului 4 din noul Regulament, până la alegerea Biroului permanent, lucrările plenului vor fi conduse de senatorul cu cel mai mare număr de mandate. Acesta va fi asistat de cei mai tineri patru senatori, care vor avea rolul de secretari. În cazul în care mai mulți senatori au același număr de mandate, cel mai în vârstă va conduce lucrările. De asemenea, în cazul în care președintele sau secretarii desemnați nu pot îndeplini atribuțiile, aceștia vor fi înlocuiți de următorul senator disponibil care îndeplinește condițiile necesare.

Reguli pentru dezbateri

Prevederile legate de dezbateri rămân neschimbate, stipulând că, până la alegerea Biroului permanent, se pot desfășura doar dezbateri privind validarea mandatelor de senator, depunerea jurământului și constituirea noului Senat. De asemenea, noul Regulament stabilește și durata intervențiilor în plen, care va fi de trei minute pentru fiecare grup parlamentar și un minut pentru senatorii neafiliați, în absența unei reglementări diferite din partea comitetului liderilor.

Modificări referitoare la secretariatul Senatului

O altă modificare importantă se referă la numirea secretarului general și a secretarilor generali adjuncți, care vor fi numiți și eliberați din funcție de Senat, la propunerea Biroului permanent, fără a mai fi necesară propunerea a cel puțin 30 de senatori pentru revocare. Noul regulament precizează că serviciile Senatului sunt conduse de secretarul general, asistat de patru secretari generali adjuncți, iar secretarul general va avea rol de ordonator principal de credite.

Etapele următoare

În săptămâna următoare, Senatul va organiza ultima ședință de plen din actuala legislatură, iar ulterior vor începe procedurile pentru validarea mandatelor noilor senatori. Președintele țării va convoca noul Legislativ pentru depunerea jurământului de către parlamentari, în sesiuni de plen separate pentru Senat și Camera Deputaților.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *