Postul Crăciunului și tradițiile asociate
Pe 14 noiembrie, se începe Postul Crăciunului, cunoscut sub denumirea de Postul Nașterii Domnului. Conform rânduielilor bisericești, lăsarea secului are loc în seara acestei zile. Totuși, dacă 14 noiembrie cade miercurea sau vinerea, lăsarea se face cu o zi înainte. Acest post se desfășoară până pe 24 decembrie inclusiv.
Sfântul Apostol Filip
Originar din Betsaida, Galileea, Sfântul Apostol Filip este al treilea apostol chemat la misiune de Iisus Hristos. Atunci când l-a întâlnit pe Natanael, Filip i-a spus: „Am găsit pe Cel despre care a scris Moise în Lege și prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret” (Ioan 1:45). După Înălțarea Domnului, Filip a predicat credința creștină în Asia. Documente recente sugerează că Sf. Apostol Filip l-a însoțit pe Sf. Apostol Andrei în Schytia, regiune ce corespunde Dobrogei de astăzi, pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu. În acest context, profesorul universitar Emilian Popescu afirmă că, în cercetările recente, s-a ajuns la concluzia că Sf. Apostol Filip poate fi considerat alături de Sf. Apostol Andrei ca misionari pe pământ românesc, făcând ca ziua dedicată lui să fie la fel de importantă pentru români ca cea a Sf. Apostol Andrei.
Filip a adormit în cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici, unde a fost răstignit cu capul în jos. Troparul Sfântului Apostol Filip ne îndeamnă: „Apostole Sfinte Filip, roagă pe milostivul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor sufletelor noastre.”
Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului
Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, s-a născut în anul 1296 la Constantinopol. Dotat cu abilități intelectuale remarcabile și ambiție, Grigorie a studiat toate disciplinele din curriculumul educației superioare medievale. La vârsta de 20 de ani, s-a retras în Muntele Athos, în anul 1316, devenind novice la Mănăstirea Vatoped, sub îndrumarea Părintelui Nicodim. Aici a fost tuns în monahism și a început călătoria spre sfințenie.
A locuit și în alte două așezăminte monahale: Lavra „Sfântul Atanasie Athonitul” și Schitul Glossia, unde a învățat practica rugăciunii inimii, isihasmul devenind stilul său de viață. Din cauza incursiunilor turcilor din 1326, s-a mutat la Tesalonic împreună cu 12 monahi isihasti, unde a fost hirotonit preot. Își continua viața de asceză alături de cei 12 călugări într-un schit de pe muntele din apropierea Veriei, petrecând cinci zile pe săptămână în rugăciune și post, fără a se întâlni cu nimeni, iar în zilele de sâmbătă și duminică cobora pentru a sluji Sfânta Liturghie și a predica.
Grigorie s-a întors la Athos și a locuit pentru o vreme în schitul „Sfântul Sava”, din apropierea Marii Lavre. Deceniul următor a marcat începutul controverselor isihaste, adversarii săi fiind monahul Varlaam, care susținea că nu este posibilă cunoașterea lui Dumnezeu în afara unei abordări teologice speculative, și discipolii acestuia: călugărul bulgar Akyndinos, Patriarhul Ioan XIV Kalekas, și chiar împăratul Andronic III Paleologul. Sfântul Grigorie a devenit apologet al isihasmului și al Ortodoxiei, formulându-și viziunea ascetică și mistică în lucrările „Triade în apărarea sfinților isihasti” (1338) și „Tomul Aghiorit” (1340). Sinodul de la Constantinopol din 1341 a continuat să abordeze aceste subiecte teologice complexe.
Viața și moartea Sfântului Grigorie Palama
La Biserica „Sfânta Sofia”, s-a convenit asupra viziunii Sfântului Grigorie, conform căreia Dumnezeu, inaccesibil în esența Sa, se dezvăluie și poate fi cunoscut prin energiile Sale necreate. Totuși, conflictele dintre Palamiți și Varlaamiți au persistat, culminând în 1344 cu încarcerarea Sfântului Grigorie. În 1347, acesta a fost eliberat și numit Arhiepiscop al Tesalonicului. În 1351, Sinodul din Vlaherne a reafirmat cu solemnitate caracterul ortodox al învățăturilor sale.
Sfântul Grigorie a trecut la cele veșnice pe 14 noiembrie 1359. Conform tradiției, înainte de a părăsi această lume, a avut o viziune a Sfântului Ioan Gură de Aur, care i-a spus: „Spre Înălțimi! Spre Înălțimi!” A fost canonizat la nouă ani după moartea sa, iar moaștele sale se păstrează la Tesalonic. Este sărbătorit de două ori pe an: pe 14 noiembrie și în duminica a doua din Postul Mare.
Troparul Sfântului Grigorie Palama
Luminătorule al dreptei credințe, sprijinul Bisericii și învățătorule, podoaba monahilor, apărătorule nebiruit al teologilor; făcătorule de minuni Grigorie, lauda Tesalonicului, propovăduitorule al harului, roagă-te pururea pentru mântuirea sufletelor noastre.
În aceeași zi, Biserica face pomenirea Sfântului Mucenic Constantin din Idra.