Servicii gratuite pentru identificarea timpurie a tuberculozei în centrele pentru migranți și în închisori.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta lansează un nou proiect național pentru depistarea tuberculozei

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București a inițiat un nou proiect național destinat depistării active a tuberculozei, care se va desfășura până în anul 2028. Acest demers poartă denumirea „SCREENING TB. Organizarea programului de depistare precoce a tuberculozei la populația vulnerabilă”

Servicii medicale gratuite pentru comunitățile defavorizate

Proiectul vizează oferirea de servicii medicale gratuite de diagnostic pentru 75.001 persoane din comunități cu grad crescut de vulnerabilitate socio-economică, inclusiv din București. Caravanele mobile, echipate cu aparatură de radiologie și rampe pentru persoanele cu dizabilități motorii, vor asigura accesul la screening pentru toți cei care necesită aceste servicii.

Diagnosticarea imagistică va fi completată de testări genetice rapide pentru confirmarea bacteriologică, conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Persoanele diagnosticate vor avea acces la tratament prin intermediul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei din România.

Începerea activităților de screening

Activitățile de screening au debutat pe 1 noiembrie în penitenciarul Jilava și caravanele se vor deplasa în luna curentă către centre rezidențiale și zone marginalizate din județul Ilfov și București. Localitățile prioritizate la începutul proiectului includ Jilava, Snagov, Periș, Tâncăbești, Domnești, Dîrvari, Otopeni, Balotești, Voluntari, Ștefăneștii de Jos și Afumați.

În București, caravanele vor oferi servicii de diagnostic gratuit în centrele de migranți și penitenciare. Activitățile medicale desfășurate de caravanele Screening TB își propun să asigure un acces egal și rapid la asistență medicală de calitate, având o atenție deosebită pentru grupurile vulnerabile.

Formarea specialiștilor din domeniul socio-medical

Un alt aspect important al proiectului este formarea a 501 specialiști din domeniul socio-medical, provenind din unități publice și cabinete de medici de familie din toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României. Aceștia vor fi instruiți pentru a facilita accesul la diagnostic și tratament pentru persoanele din zone defavorizate, unde accesul la servicii medicale este limitat.

Finanțare și obiectivele programului

Proiectul, cu o valoare de 40.355.358,78 lei, este finanțat prin Programul European de Sănătate al Ministerului Fondurilor Europene, cu cofinanțare din partea Ministerului Sănătății. Este implementat și coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică și două organizații non-guvernamentale, Fundația Romanian Angel Appeal și Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate.

Contextul tuberculozei în România

România se confruntă cu o incidență de 48 de cazuri la sută de mii de locuitori în 2023, fiind țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr anual de cazuri de tuberculoză și o tendință ascendentă a cazurilor noi. Prin acest program național de depistare activă, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și partenerii săi își propun să contribuie la atingerea obiectivelor stabilite de OMS pentru reducerea endemiei de tuberculoză până în anul 2030.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *