Sesizare la Parchetul General împotriva lui Alexandru Rafila. Ce reproșuri i se formulează

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 172

Sursa foto:

0:00

Plângere Penală Împotriva Ministrului Sănătății

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, luni, o plângere penală la Parchetul General, vizându-l pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta este acuzat de abuz în serviciu și neglijență în legătură cu verificările efectuate în luna aprilie la Spitalul „Sfântul Pantelimon” de către Corpul de control al Ministerului Sănătății.

Ungureanu a precizat că a formulat plângere și împotriva a doi funcționari din Ministerul Sănătății: Octavian Melintescu, consilierul personal al lui Rafila, și Sorin Luca, fostul șef al Corpului de control. Potrivit lui Ungureanu, aceștia ar fi refuzat să efectueze un control conform Legii 95/2006, astfel încălcând reglementările existente pentru activitatea Corpului de control.

Accuze Grave la Adresa Ministrului

Deputatul a subliniat gravitatea situației, afirmând că acțiunile lui Rafila au pus în pericol siguranța pacienților din spital. El a menționat că, în cazul în care ministrul a aflat din presă despre decesul a 20 de pacienți în condiții suspecte, acesta ar fi avut obligația legală de a iniția un control complex, implicând specialiști din diverse instituții de sănătate.

Ungureanu a adăugat că, din cauza acestor deficiențe, pacienții nu mai au încredere să se internese la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, iar aparținătorii suspectează că deciziile privind tratamentul pacienților ar fi fost luate fără respectarea legii.

Verificările Efectuate la Spitalul Pantelimon

În urma unei dispoziții a ministrului Sănătății, între 12 și 16 aprilie, o echipă de control a Ministerului Sănătății a realizat verificări la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”. Concluzia corpului de control a fost că nu au fost găsite nereguli, iar sesizările angajaților spitalului referitoare la decese suspecte au fost atribuite unei comunicări defectuoase între conducerea unității și personalul implicat.

Ulterior, Alexandru Rafila a recunoscut că acțiunea corpului de control nu a avut ca obiectiv investigarea deceselor, ci doar soluționarea a două plângeri administrative. De asemenea, Colegiul Medicilor a realizat verificări similare, concluzionând că pacienții decedați în perioada respectivă au fost tratați conform protocoalelor medicale, fără a exista suspiciuni de abateri deliberate de la normele stabilite.

Două doctorițe din Constanța, arestate preventiv pentru acuzații grave

Maria Miron și Mirela Păiuș, două doctorițe de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, se află în arest preventiv din 8 august, fiind acuzate de provocarea decesului unui pacient internat la Terapie Intensivă. Se suspectează că acestea ar fi scăzut intenționat doza de noradrenalină, un medicament esențial pentru menținerea tensiunii arteriale.

Informații despre anchetă

Investigația a fost inițiată în urma unui denunț făcut de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri al spitalului. Aceasta a informat procurorii că, pe 10 aprilie, a fost contactată de o asistentă medicală, care i-a relatat că, între 4 și 6 aprilie, aproximativ 20 de pacienți au decedat pe Secția de ATI. Se susține că doctorii de gardă, respectiv Maria Miron și Mirela Păiuș, au redus drastic cantitatea de noradrenalină administrată unor pacienți, diminuând doza de la 15 sau 20 ml/h la doar 1 ml/h sau chiar înlocuind-o cu ser fiziologic.

Distribuie acest articol