Sfinții celebrați pe 4 decembrie 2024

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfintei Muceniţe Varvara

În data de 4 a acestei luni, se sărbătorește pomenirea Sfintei Marii Muceniţe Varvara. Aceasta a trăit în perioada împăratului Maximian, între anii 284 și 305, în Heliopolis. Varvara era fiica unui păgân pe nume Dioscur, care o ținea închisă într-un turn înalt din cauza frumuseții sale excepționale. Cu toate acestea, Sfânta Varvara credea în Hristos și nu a dorit să își ascundă credința de tatăl său.

Într-o zi, tatăl ei a ordonat construirea a două feronerie la o baie pe care o ridica, dar Varvara a cerut să se facă trei, explicând că a dorit să le facă în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte, tatăl său s-a furisat spre a o omorî, însă sfânta a reușit să fugă, ascunzându-se într-o stâncă care s-a deschis miraculos. După aceea, s-a refugiat în munți, dar tatăl ei a găsit-o, luând-o de păr și predând-o autorităților. În fața acestora, Varvara a mărturisit credința în Hristos, disprețuind idolii, motiv pentru care a fost supusă la numeroase torturi. În cele din urmă, a fost ucisă cu sabia de către tatăl său. Se spune că acesta a fost lovit de un trăsnet în momentul în care cobora din munte, murind astfel.

Pomenirea Sfântului Ioan Damaschin

În aceeași zi, este comemorat și Cuviosul Părintele nostru Ioan Damaschin, un monah și preot deosebit. Sfântul Ioan Damaschin a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul și a fiului său, Constantin. Originar din Damasc, el provenea dintr-o familie nobilă și era cunoscut pentru devotamentul său față de credință. Crescut într-un mediu care încuraja faptele bune, a studiat profund atât filosofia elenică, cât și Scriptura.

Pentru a-și afirma credința în Hristos, Ioan a renunțat la averea sa părintească, alegând viața monahală alături de Cosma, care mai târziu a devenit episcop al Maiumei. Ambii au fost ucenicii aceluiași dascăl, Cosma Asincritul, care i-a eliberat din robie pe el și pe alți robi. Datorită învățăturilor primite, atât Ioan, cât și Cosma au devenit oameni înțelepți. După ce a intrat în mănăstire, Ioan a fost îndrumat să învețe ascultarea de la un bătrân înțelept în cele dumnezeiești, care i-a interzis să cânte. Ioan a respectat această poruncă o perioadă, dar se spune că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu i s-a arătat în vis bătrânului, cerându-i să îi permită lui Ioan să compună imne și cântări în cinstea Celui născut fără de sămânță din ea.

Astfel, Ioan a început să scrie lucrări de celebrare a credinței, iar Cosma, dedicându-se nevoințelor pustnicești, a lăsat Bisericii multe scrieri înainte de a se odihni în pace. Ioan, prin înțelepciunea sa și prin puterea cuvintelor, a continuat să răspândească învățăturile creștine, lăsând o moștenire durabilă.

Pomenirea Sfinților din 3 decembrie

În această zi, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe un cunoscut luptător împotriva iconomahilor, care, de-a lungul vieții sale, a lăsat Bisericii numeroase scrieri ce oferă răspunsuri solide la diverse întrebări teologice. Acest sfânt, ajuns la o vârstă înaintată, a dedicat întreaga sa existență slujirii lui Dumnezeu.

De asemenea, se sărbătorește Cuviosul Părinte Ioan, episcopul Polivatului, cunoscut pentru minunile sale. Încă din tinerețe, Cuviosul Ioan a renunțat la plăcerile lumești, alegând o viață de post și înfrânare. Datorită devotamentului său, a fost hirotonit episcop, urcând toate treptele ierarhice ale Bisericii. După ce a primit încredințarea de a păstori poporul, el a adăugat la nevoințele sale ascetice noi osteneli.

În timpul domniei lui Leon Isaurul, care a atacat sfintele icoane, Cuviosul Ioan a călătorit la Constantinopol pentru a denunța necredința împăratului. Apoi, s-a întors la comunitatea sa, îndrumând credincioșii spre o mai profundă cunoaștere a credinței și pregătindu-i să înfrunte orice provocare, chiar cu prețul vieții. A trăit astfel până când a fost chemat la Domnul, pe care l-a dorit cu ardoare.

În această zi, se mai pomenește și Sfânta Muceniță Iuliana, care a suferit moarte martirică prin decapitare, precum și Sfinții Hristodul și Hristodula, care au fost, de asemenea, martirizați. Totodată, se sărbătorește și Sfântul noului sfințit Mucenic Serafim, episcopul Fanariului, care a pătimit pentru credință în anul 1601.

Cu rugăciunile lor sfinte, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește. Amin.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *