Pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Teodor Stratilat
În această lună, pe data de opt, se sărbătorește pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Teodor Stratilat. Acesta a trăit în timpul domniei împăratului Liciniu și provenea dintr-o familie din Evhaita, locuind în Iracleea, o localitate situată lângă Marea Neagră. Teodor era cunoscut pentru virtuțile sale sufletești, frumusețea fizică și puterea cuvintelor, atrăgând astfel mulți prieteni, inclusiv pe împăratul Liciniu, care, deși știa că este creștin și că disprețuiește idolii, a dorit să-l aibă aproape.
Liciniu a trimis un grup de bărbați din Nicomidia, de același rang cu Teodor, pentru a-l aduce pe mucenic înaintea sa. Când aceștia s-au întors și i-au adus mesajul lui Teodor, care a sugerat că mai bine ar fi ca împăratul să se ducă la el, Liciniu s-a hotărât să meargă la Iracleea. Teodor, pregătit prin viziuni divine, a ieșit în întâmpinarea lui Liciniu, onorându-l așa cum se cuvine. Liciniu, întinzându-i mâna și întrebându-l de sănătate, a intrat în cetate și, așezându-se într-un loc înalt, l-a îndemnat pe fericitul Teodor să aducă jertfă zeilor săi.
Teodor, pretinzând că dorește să cinstească mai întâi idolii acasă, a obținut permisiunea lui Liciniu să ia statuile de aur și argint, pe care, la miezul nopții, le-a distrus, împărțind bucățile celor săraci. A doua zi, Maxențiu Comentarisie i-a raportat împăratului că a văzut capul zeiței Artemida în mâinile unui sărac. Ca urmare, Liciniu a ordonat arestarea sfântului, care a fost supus la numeroase torturi și apoi încarcerat, fiind ținut în butuci timp de șapte zile fără hrană.
După această perioadă, Teodor a fost scos din nou și supus la și mai mari suferințe, fiind răstignit în fața mulțimii, care asista la chinurile sale. Cu ajutorul lui Dumnezeu, el a răbdat toate aceste încercări, iar în urma suferințelor sale, optzeci și cinci de oameni au crezut în Hristos, urmate de trei sute de slujitori, conduși de antipatrul Chestiu, care fuseseră trimiși să-l execute.
Văzând agitația din cetate, Liciniu a ordonat decapitarea sfântului. O mare mulțime de creștini s-a mobilizat pentru a-l opri, dar, în cele din urmă, Teodor, rugându-se lui Hristos, a fost decapitat, împlinindu-și astfel destinul martiric. Moaștele sale au fost mutate din Iracleea în Evhaita, fiind așezate în locașul părinților săi, conform dorinței sale, împlinită de către Avgar, tahigraful său. Acesta a fost martor la martiriul sfântului și a consemnat detaliile întregii sale suferințe.
Pomenirea Sfântului Prooroc Zaharia
Numele Zaharia înseamnă „pomenirea lui Dumnezeu”. Acesta a fost din neamul lui Israel, aparținând seminției lui Levi și s-a născut în Galaad. Ulterior, s-a mutat în Ierusalim din țara caldeilor, unde a profetizat o perioadă îndelungată, aducând multe semne menite să confirme mesajele sale.
Zaharia i-a transmis lui Iosedec vestea că va avea un fiu care va deveni preot al Domnului în Ierusalim. De asemenea, l-a binecuvântat pe Salatiil, spunându-i că va avea un fiu pe care îl va numi Zorobabel. În timpul domniei lui Cirus, împăratul perșilor, Zaharia a profețit despre Cresus, regele Lidiei, și a descris prădarea Ierusalimului, soarta lui Israel, dar și despre sfârșitul profeților și preoților, precum și despre judecata de apoi. A murit în liniște, fiind îngropat aproape de mormântul proorocului Agheu.
Pomenirea Sfinților Mucenici Nichifor și Ștefan
În această zi, se aduce aminte de sfinții mucenici Nichifor și Ștefan, care și-au dat viața prin sabie.
Pomenirea Sfintei Marta și Maria
De asemenea, se pomenește și de sfintele surori Marta și Maria, alături de cuviosul mucenic Licarion, care au suferit moarte martirică prin sabie. Marta și Maria, trăind în solitudine, și-au păstrat fecioria. Când ighemonul locului a trecut pe lângă ele, surorile le-au strigat că sunt creștine. Mișcat de tineretea lor, ighemonul a încercat să le convingă, însă ele au afirmat că moartea pentru Hristos este, de fapt, viață veșnică. Licarion, un tânăr care trăia alături de ele, a declarat și el că este creștin și a fost răstignit împreună cu surorile. Toți trei și-au dat sufletele în mâinile lui Dumnezeu după ce au fost loviți cu sabia de călăi.
Pomenirea altor sfinți
În această zi, se mai pomenește și de sfinții mucenici Filadelf și Policarp, precum și de cuviosul Macarie, episcopul Pafosului, și de cuviosul Perghet.
Cu rugăciunile lor sfinte, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.