Sfinții sărbătoriți astăzi, 11 februarie

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Vlasie

În această lună, pe data de 11, se sărbătorește pomenirea sfântului sfințit mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei. Sfântul Vlasie a trăit în vremea împăratului Liciniu și era episcop al Sevastiei, locuind într-una dintre peșterile din munte. Prin binecuvântarea sa, fiarele sălbatice s-au îmblânzit, apropiindu-se de el. De asemenea, Vlasie era priceput în meșteșugul doctoricesc, realizând numeroase tămăduiri, având de la Dumnezeu darul de a face minuni.

După ce a fost prins, a fost adus în fața ighemonului Agricolau, unde a mărturisit numele lui Hristos, fiind supus unor chinuri severe și ulterior închis. În urma mărturisirii sale, șapte femei care îl urmau au fost decapitate, pentru că și ele au recunoscut că Hristos este adevăratul Dumnezeu. Sfântul Vlasie a fost aruncat în adâncul unui lac, dar a fost salvat de îngeri, ieșind la uscat nevătămat. Din această cauză, a fost decapitat, împreună cu doi copii care erau cu el în temniță. Se spune că el a fost numit epitrop de marele mucenic Eustratiu în timpul suferinței acestuia. Această întâmplare este reprezentată pe o veche țesătură, în care sfântul Vlasie apare alături de cinci mucenici, primind de la Eustratiu cartea rânduielii sale ca epitrop.

Pomenirea sa se face într-o biserică construită în cinstea lui, situată aproape de biserica sfântului Filip, în Meltiada.

Pomenirea altor sfinți

În aceeași zi, se sărbătoresc și sfinții doi prunci care au pătimit împreună cu sfântul Vlasie și cele șapte femei care au fost ucise cu sabia.

De asemenea, este pomenită aflarea moaștelor sfântului prooroc Zaharia, tatăl sfântului Ioan Botezătorul.

Tot în această zi, se face pomenirea împărătesei Teodora, care a fost o sprijinitoare a Ortodoxiei. Teodora, soția împăratului Teofil, cunoscut ca sfărâmător de icoane, nu a împărtășit credința eretică a soțului său, ci a rămas ortodoxă. Teofil l-a izgonit pe sfântul Metodiu, patriarhul Constantinopolului, și a înlocuit cu un anumit Ioan Lecanomatul, distrugând sfintele icoane. Cu toate acestea, Teodora a ascuns icoanele în cămara ei și se ruga în fiecare noapte lui Dumnezeu pentru mila sa față de ortodocși. Ea l-a născut pe Mihail, pe care l-a învățat credința ortodoxă. După moartea lui Teofil, Teodora l-a chemat pe Metodiu din exil și a convocat un sinod care a anatemizat pe sfărâmătorii de icoane, restabilind sfintele icoane în Biserică. Teodora a trecut în neființă, lăsând împărăția fiului său, Mihail.

În aceeași zi, se pomenește și sfântul noul mucenic Gheorghe, care a suferit martiriul prin foc în cetatea Sofia, în anul 1515.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *