Situația se agravează! Un număr crescut de școli și grădinițe din județul Constanța nu au obținut autorizația sanitară necesară pentru a funcționa.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 156

Sursa foto:

0:00

Pregătiri pentru noul an școlar în județul Constanța

Elevii se vor întoarce la școală pe 9 septembrie, iar autoritățile locale, inspectorii școlari, militarii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, alături de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, au evaluat recent pregătirea unităților de învățământ pentru acest nou an școlar.

Un aspect îngrijorător este că, în fiecare an, unele școli și grădinițe revin la activitate fără a avea autorizație sanitară, ceea ce reprezintă o încălcare a legii. Comparativ cu anul anterior, numărul unităților de învățământ care nu au reușit să obțină avizul a crescut semnificativ.

Conform informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Constanța, în prezent, 14 instituții de învățământ din județ nu dispun de autorizație sanitară. Spre comparație, anul trecut, numărul acestora era de doar șase.

Dintre cele 14 unități, zece se află în mediul rural și patru în cel urban. Acestea nu au obținut autorizația de funcționare din cauza lipsei apei curente și a toaletelor amplasate în afara clădirii.

În plus, pregătirile pentru noul an școlar sunt vizibile și în municipiul Constanța, unde unele clase erau în continuare zugrăvite, iar diverse lucrări de întreținere erau în desfășurare. Aceasta sugerează că Primăria a fost din nou surprinsă de începutul anului școlar, având în vedere că lucrările din clădirea Liceului Tehnologic „Tomis“ nu erau finalizate până în apropierea redeschiderii școlilor.

De asemenea, având în vedere dificultățile financiare cu care se confruntă municipalitatea, care a anunțat recente împrumuturi și taxe noi pentru cetățeni, nu este surprinzător că nu toate unitățile de învățământ sunt complet pregătite. Este posibil ca fondurile necesare să nu fi fost alocate în timp util.

Mai mult, unele școli sunt în plin proces de reabilitare energetică, ceea ce a dus la o stare de confuzie. Se caută soluții pentru a asigura un spațiu de învățare pentru toți elevii, unii fiind mutați în clase din alte instituții. Această situație a generat incertitudine atât în rândul profesorilor, cât și al elevilor, care își caută noile săli de clasă în ultimele zile înainte de începutul anului școlar.

De exemplu, învățătorii de la Școala nr. 30, care predau clasele pregătitoare, își vor desfășura activitatea în fostul sediu al Liceului Internațional de Informatică. La rândul lor, cadrele didactice de la Școala nr. 24 se vor muta la Școala nr. 6, iar cele de la Școala nr. 7 vor urma aceeași procedură. De asemenea, învățătorii de la Școala nr. 39 vor preda la Școala nr. 31, printre alte mutări similare.

Distribuie acest articol