Muzeul Național de Istorie a României: O spadă cu o semnificație aparte
Muzeul Național de Istorie a României deține o piesă remarcabilă, cu o importanță deosebită pentru poporul român, în special în această zi de 24 ianuarie, când celebrăm Unirea Principatelor Române.
Spada are o lamă dreaptă, cu două tăișuri și două șanțuri mediane, care se continuă până la mijlocul lamei, unde se formează un singur șanț pe fiecare parte. Pe exteriorul lamei, decorată cu motive vegetale, se află inscripția „SUVENIR DE LA CETĂȚENI COMUNEI TURNU-MĂGURELE MARII SALE DOMNITORULUI ROMÂNELOR/ PENTRU MAREȚELE FAPTE DIN ANUL 1864”.
În partea gardă, este prezentă o stemă, probabil cea a orașului Turnu Măgurele, surmontată de o coroană. Pe interiorul lamei, înconjurată de motive vegetale, se poate observa inscripția „ARTA DE TOLEDO”, continuată cu o panoplie de trofee, inclusiv sulițe, drapele, o țeavă de tun și tobe.
Garda spadei are un capăt lățit, extins cu un braț de unire la capătul mânerului, și două plăcuțe laterale în formă de scoică. Pe una dintre acestea este gravată stema Principatelor Unite, surmontată de două coroane și înconjurată de drapele și stindarde romane, fiecare încercuit de câte cinci stele ce conțin o piatră încastrată. Pe cea de-a doua plăcuță se regăsește monograma domnitorului Alexandru Ioan Cuza, protejată de o cunună de lauri.
Mânerul spadei este acoperit cu o plăsea de sidef, ornamentată cu un șnur metalic și trei șiruri de câte 38 de pietre prețioase. La partea superioară și inferioară, mânerul dispune de câte o brățăra împodobită cu 16, respectiv 17 pietre prețioase neexpertizate. Capul mânerului, având o formă tronconică, este decorat cu stemele celor două Principate și cu 22 de pietre prețioase, conform specialiștilor Muzeului Național de Istorie a României.
Teaca, realizată din oțel brunat, este dotată cu două brățări cu inele pentru port-sabie, precum și cu două brățări mai late, decorate cu motive vegetale, gravate și reliefate. Brățara situată în partea superioară a tecii include un buton central de fixare la cureaua port-sabie, decorat cu o piatră prețioasă.