Decizia CJUE privind recunoașterea schimbării de gen în UE
Statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să accepte modificările de gen efectuate în alt stat membru, conform unei hotărâri pronunțate vineri, 4 octombrie 2024, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Decizia a fost luată în urma unei solicitări din partea unei persoane transgender din România, care și-a schimbat genul și prenumele în Regatul Unit înainte de Brexit.
Cazul unei persoane născute în România
Persoana în cauză, născută în România și înregistrată ca femeie, a efectuat schimbarea prenumele și a genului în 2017, obținând recunoașterea legală a identității masculine în Regatul Unit. Totuși, autoritățile române au respins cererea de modificare a documentelor oficiale, ceea ce a determinat-o pe Arian Mirzarafie-Ahi să se adreseze instanțelor române. Tribunalul din București a solicitat CJUE să clarifice dacă reglementările naționale care au stat la baza refuzului sunt conforme cu legislația Uniunii Europene și dacă Brexitul are vreo influență asupra cazului.
Concluziile justiției europene
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că refuzul unui stat membru de a modifica actul de naștere al unui cetățean, în urma unei schimbări de prenume și identitate de gen realizate într-un alt stat membru, contravine dreptului european. CJUE a argumentat că o astfel de respingere limitează dreptul de liberă circulație și de ședere, generând dificultăți în viața cotidiană și inconveniente semnificative în plan profesional, administrativ și personal. În ceea ce privește Brexitul, CJUE a concluzionat că acesta nu influențează cazul, întrucât schimbarea de gen a fost realizată înainte ca Regatul Unit să părăsească efectiv Uniunea Europeană.