Studenții de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă aplică realitatea virtuală în studiul motoarelor.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Implementarea tehnologiei realității virtuale în educație

Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă din cadrul Universității Ovidius din Constanța integrează tehnologia realității virtuale în procesul educațional. Studenții specializărilor Autovehicule Rutiere și Energetică Industrială au acum ocazia de a participa la activități de laborator inovatoare în cadrul cursului ‘Construcția și calculul motoarelor cu ardere internă’. Această abordare le permite să examineze în detaliu componentele motoarelor, îmbunătățindu-le astfel înțelegerea proceselor de demontare și montare.

Proiectul UPTAKERS și colaborările internaționale

Inițiativa face parte din Proiectul ‘Dezvoltarea Competențelor Academice și a Capacității Inovative prin intermediul unor Studiouri Hibride de Realitate Virtuală’, finanțat de Comisia Europeană, prin Agenția pentru Educație și Cultură. În paralel, activități similare se desfășoară la Universitatea ‘La Sapienza’ din Roma și la Universitatea Politehnică a Cataloniei din Barcelona, având ca scop organizarea unei sesiuni de formare pentru cadre didactice din Iordania, Egipt și Tunisia, care sunt beneficiare ale acestui proiect.

Sesiuni de instruire și evaluarea cerințelor

În cadrul acestor cursuri, programate să aibă loc la Universitatea Ovidius din Constanța între 23 și 25 aprilie 2025, se vor evalua necesitățile pentru dotarea laboratoarelor de Realitate Virtuală și Realitate Extinsă, esențiale pentru activitățile didactice din domenii precum ingineria mecanică, ingineria electrică, ingineria civilă, arhitectura și medicina.

Impactul tehnologiei asupra procesului educațional

Prof. Univ. Dr. ing. Eden Mamut, directorul proiectului UPTAKERS, afirmă că această schimbare reprezintă o adevărată revoluție în predare și învățare, comparabilă cu impactul revoluției Gutenberg, care a fost generat de apariția cărților tipărite. În prezent, se lucrează la stabilirea principiilor și metodelor pentru integrarea acestor tehnologii în procesul didactic, însă se impune un efort considerabil pentru a dezvolta mediile virtuale, modelele și algoritmii necesari acestor aplicații.

Detalii despre proiectul UPTAKERS

Proiectul UPTAKERS, cu numărul de grant 101179167/2024, dispune de un buget total de 800.000 de euro și este implementat pe o perioadă de trei ani. Consorțiul din care face parte include Universitatea Ovidius din Constanța (coordonator), Universitatea ‘La Sapienza’ din Roma și Universitatea Politehnică a Cataloniei din Barcelona. Universitățile beneficiare ale proiectului sunt Academia Arabă de Științe, Tehnologie și Transport Maritim din Egipt, Universitatea Viitorului din Egipt, Universitatea din Monastir, Universitatea din Sousse, Universitatea de Știință și Tehnologie din Iordania, Universitatea de Științe Aplicate Al-Balqa din Iordania și Centrul de Calcul ‘El Khawaizmi’ din Tunisia.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *