Limba Latină nu va mai fi disciplină obligatorie în licee
Conform noilor planuri-cadru pentru învățământul liceal, Limba latină nu va mai fi o disciplină obligatorie pentru elevii de liceu. Aceasta va fi inclusă doar în cadrul specializărilor Vocațional – Teologic.
Introducerea gramaticii în cadrul orelor de Limba română
Un alt aspect important al acestor modificări este introducerea gramaticii în cadrul orelor de Limba română. Manualele de Limba și literatura română pentru clasele a IX-a și a X-a vor conține unități de învățare dedicate gramaticii, asigurând astfel o continuitate în studiul acestei discipline, în conformitate cu programele școlare de gimnaziu.
Consultarea publică și dezbaterile naționale
Ministerul Educației a lansat în consultare publică aceste propuneri pe 31 ianuarie, iar sugestiile pot fi trimise până pe 6 martie. Dezbaterile naționale vor avea loc în patru orașe: București (11 februarie), Cluj-Napoca (14 februarie), Iași (25 februarie) și Timișoara (4 martie), urmate de o dezbatere online pe 6 martie.
Implementarea modificărilor în anul școlar 2026-2027
Se preconizează că aceste modificări vor fi implementate începând cu anul școlar 2026-2027. Ministrul Educației a subliniat că, până în toamna anului 2025, vor fi realizate programele școlare pentru disciplinele obligatorii, precum și elaborarea manualelor moderne, validate internațional, cu opțiuni digitale acolo unde este posibil.
Dezvoltarea competențelor-cheie
Ministrul a menționat, de asemenea, că se va pune accent pe dezvoltarea competențelor-cheie, inclusiv competențe de alfabetizare avansată, competențe multilingvistice, științifice, digitale, sociale, civice și antreprenoriale. Aceste măsuri vizează îmbunătățirea învățământului românesc prin metode educaționale moderne.