Decizia Curții Constituționale privind bursele pentru elevii din învățământul privat
Recent, Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât că limitarea acordării burselor de merit, de studiu sau de ajutor social exclusiv pentru elevii din școlile publice este neconstituțională. Această decizie subliniază faptul că articolul din Legea Educației, care stipulează că numai elevii înmatriculați în școlile de stat pot beneficia de aceste burse, generează o „discriminare nejustificată” între copiii din școlile publice și cei din unitățile de învățământ private sau confesionale.
În comunicatul emis pe 7 noiembrie, CCR a explicat că, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, a admis excepția de neconstituționalitate, constatând că sintagma „de stat” din articolul 82 alineatul (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011 este neconstituțională. Această concluzie a fost adoptată în unanimitate de voturi.
Articolul din Legea Educației considerat neconstituțional stipulează că „elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, de burse de merit, de burse de studiu și de burse de ajutor social”. Astfel, restrictivitatea în acordarea burselor doar pentru elevii din școlile publice a fost considerată discriminatorie.
CCR a argumentat că utilizarea sintagmei „de stat” în acest context permite acordarea burselor de performanță exclusiv elevilor din sistemul de învățământ public, ceea ce conduce la o discriminare nejustificată a elevilor din învățământul particular sau confesional. Această discriminare contravine articolului 16 alineatul (1) din Constituție, în corelație cu articolele 32 și 49.