Tache Caciona, inginer agronom și poet de seamă pentru comunitatea aromână

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Nașterea lui Tache Caciona

Pe 24 decembrie 1885, în ziua de Ajun, s-a născut poetul aromân Tache Caciona, în satul Avdela din Grecia, unde a fost botezat cu numele Dumitru Caciona.

Cariera profesională

Pe lângă pasiunea sa pentru literatură, Tache Caciona a fost un inginer agronom de elită. A gestionat timp de douăzeci de ani afacerile domeniilor Brâncovenilor în calitate de administrator general.

Studii și emigratie

În 1904, Dumitru Caciona a absolvit Liceul român din Bitola, oraș situat în Macedonia sârbească. După finalizarea liceului, el a emigrat în America, stabilindu-se în Nashua, unde s-a dedicat domeniului imobiliar.

Întoarcerea în România

În 1907, s-a întors în România pentru a studia la Școala Superioară de Agricultură „Herăstrău” din București, pe care a finalizat-o în 1910, obținând astfel titlul de inginer agronom.

Cetățenia română

În 1925, Dumitru Caciona a obținut cetățenia română, renunțând la orice formă de protecție străină de care ar fi beneficiat.

Regimul comunist și consecințele sale

După instaurarea regimului comunist, averea lui Caciona, situată în Momisceni, județul Olt, a fost confiscată, fiind considerat moșier. De asemenea, a fost supus la domiciliu forțat în comuna Răcăciuni, județul Bacău.

Contribuția literară

Dumitru Caciona reprezintă un paradox în literatura aromână, fiind apreciat ca un poet important, deși a publicat doar câteva poezii și scrieri sporadice. Debutul său publicistic a avut loc în 1909, în cadrul Calendarului Armănescu, cu poezia „De-acasă”. Toate lucrările sale literare au fost scrise în dialect aromân.

Activitatea editorială

Între 1910 și 1911, Tache Caciona a condus, alături de alți intelectuali, revista „Floarea pindului”/„Lilicea Pindului”, unde a publicat poeziile „Ah, iară-mi bate ochiul” și „Di cu noapte”.

Moartea

Tache Caciona a trecut în neființă la vârsta de 85 de ani, pe 27 februarie 1971, în București.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *