Tăierea prăjiturii Sfântului Vasile la Biserica Greacă Methamorphosis

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Organizarea Tăierii Vasilopitei de către Comunitatea Elenă Elpis

Anton Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis, a anunțat că pe 19 ianuarie, la ora 12:00, va avea loc la Biserica Greacă Metamorphosis tradiționala tăiere a vasilopitei. Acest eveniment este dedicat tuturor celor care doresc să participe la această sărbătoare specială.

Bănuții tradiționali sunt deja în pregătire, iar participanții vor putea descoperi cine va avea noroc în anul 2025, cine va „trage” și va atrage prosperitatea.

Povestea Vasilopitei

Povestea vasilopitei își are originile în urmă cu aproape 1500 de ani în orașul natal al Sf. Vasile, Cezareea. Conform legendelor, un general a încercat să subjuge regiunea, dar a dat peste demnitatea Sfântului Vasile, care a promis tiranului că îi va oferi bogățiile cerute în schimbul libertății locuitorilor.

În noaptea dinaintea asediului, Sf. Vasile s-a rugat fervent, însă dimineața, ostașii inamicilor înconjuraseră deja orașul. Locuitorii nu dețineau aurul pe care tiranul îl dorea, dar au adunat tot ce aveau, strângând lăzi pline cu aur și bijuterii, sperând să salveze orașul.

Cu lăzile pline de aur, Sf. Vasile s-a prezentat în fața tiranului pentru a-i salva viața cetățenilor. Însă, în acel moment, un ostaș călare, însoțit de armate îngerești, a intervenit și a distrus amenințarea tiranului. Aceasta a fost intervenția Sf. Mercurie, care a venit în ajutorul rugăciunilor poporului și al arhiereului.

După salvarea orașului, bogăția strânsă a fost restituită locuitorilor, iar Sf. Vasile, împreună cu diaconii și preoții, a pregătit pâinici în care a inclus câte un bănuț de aur sau argint, pentru a păstra vie amintirea acelor evenimente. Aceste pâinici au fost binecuvântate și împărțite la fiecare casă din oraș, aducând bucurie și mirare locuitorilor care au găsit aurul pe care l-au oferit cu încredere Sf. Vasile.

Astfel, tradiția de a pregăti vasilopita a fost menținută de generații, grecii continuând să facă această prăjitură specială ca simbol al bunătății și generozității Sf. Vasile cel Mare.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *