Tăierea prăjiturii Sfântului Vasile la Biserica Greacă Methamorphosis din Constanța

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Organizarea Tăierii Vasilopitei la Biserica Greacă Metamorphosis

Anton Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis, a anunțat că pe 19 ianuarie, la ora 12:00, va avea loc la Biserica Greacă Metamorphosis din Constanța o ceremonie tradițională dedicată tăierii vasilopitei. Acest eveniment este deschis tuturor celor care doresc să participe la această sărbătoare.

„Bănuții tradiționali sunt în pregătire și vom descoperi cine va avea șansa în 2025, cine dintre noi va ‘trage’ și va aduce norocul”, a declarat Antoniadis pe o platformă de socializare, îndemnând comunitatea să se alăture acestui moment special.

Povestea Vasilopitei

Povestea vasilopitei are rădăcini adânci, începând cu aproape 1500 de ani în urmă, în orașul natal al Sf. Vasile, Cezareea. Conform legendei, un general a încercat să subjuge ținutul, dar s-a lovit de demnitatea Sfântului care a intervenit pentru a salva orașul și locuitorii săi. Acesta a promis tiranului că îi va oferi bogățiile cerute, în schimbul libertății oamenilor.

În noaptea dinaintea asediului, Sf. Vasile s-a rugat intens în biserică, în timp ce ostașii se pregăteau să înconjoare orașul. Locuitorii, neavând aurul pe care tiranul îl aștepta, au strâns împreună tot ce aveau în case pentru a-l salva pe arhiereul lor. Au adunat lăzi pline de aur, în speranța de a-l îndupleca pe prigonitor.

În momentul în care Sf. Vasile a alergat cu lăzile pline de aur, o minune s-a petrecut: un ostaș călare, însoțit de oști îngerești, a apărut pentru a-l proteja. Sf. Mercurie a venit în ajutorul poporului și al Sf. Vasile, hotărând ca bogățiile strânse să se întoarcă la credincioși. În biserici, au fost pregătite pâinici, fiecare conținând un bănuț de aur sau argint, pentru a nu uita niciodată cele întâmplate.

De atunci, grecii continuă să prepare această pâine specială, vasilopita, care simbolizează bunătatea Sf. Vasile cel Mare, fiind un simbol al tradiției și al comunității unite în jurul valorilor spirituale.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *