Telecabina de pe Tâmpa se închide pentru modernizare
În acest weekend, vizitatorii din Brașov au ocazia să se bucure de ultimele plimbări cu telecabina de pe muntele Tâmpa, care se va închide luni pentru lucrări extinse de modernizare. Această instalație a fost inaugurată în luna august 1970 și a funcționat constant de atunci, fără intervenții majore.
„Telecabina a fost dată în folosință pe 23 august 1970. De-a lungul timpului, a funcționat fără probleme, operând între orele 8:00 și 24:00, în perioada când Restaurantul Panoramic era deschis. Acum, aceasta funcționează aproximativ 8-10 ore pe zi. Urmează o modernizare completă, care va include înlocuirea tuturor pieselor, motoarelor, cablului, iar lucrările vor fi efectuate de specialiști elvețieni. Instalația actuală a fost construită de italieni”, a declarat Panait Iosif, șeful Telecabinei Tâmpa.
Despre Muntele Tâmpa
Muntele Tâmpa face parte din masivul Postăvaru, situat în sudul Carpaților Orientali, și este aproape complet înconjurat de municipiul Brașov. Acesta se caracterizează prin formațiuni calcaroase, rezultate din procesul de încrețire a scoarței terestre. Înălțimea maximă a muntelui este de 960 de metri (sau 995 de metri, conform altor surse), fiind situat la aproximativ 400 de metri deasupra orașului.
O mare parte din Tâmpa (150 de hectare) a fost declarată rezervație naturală, având un statut de protecție de tip floristic, faunistic și peisagistic, conform categoriei a IV-a IUCN. Rezervația a fost înființată în 1980 și, ulterior, a fost recunoscută ca arie protejată de interes național prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, care aprobă Planul de amenajare a teritoriului național. Aceasta protejează mai multe specii rare de animale, precum urși, râși, lupi, și fluturi (35% din totalul speciilor din România), precum și plante rare, precum crucea voinicului și obsiga bârsană, care sunt protejate la nivel european.