Defensiva TikTok în Parlamentul European
Platforma TikTok a prezentat marți, în fața Parlamentului European, măsurile adoptate pentru a lupta împotriva dezinformării în contextul primului tur al alegerilor prezidențiale din România. Reprezentanții companiei au negat că ar fi favorizat candidatul Călin Georgescu, care a obținut 22,94% din voturi, conform agenției EFE.
Măsurile adoptate de TikTok
În cadrul unei audieri la Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului, reprezentanții TikTok au subliniat că toți candidații au fost tratați în mod egal, fără distincție între independenți și cei din partide. Brie Pegum, directoarea globală pentru Produs, Autenticitate și Transparență a TikTok, a asigurat că doar una din rețelele blocate în ultimele luni susținea candidatul Georgescu, și aceasta avea mult mai puțini urmăritori comparativ cu cele care susțineau alți candidați.
Combaterea dezinformării
Reprezentanta TikTok a declarat că platforma a depus eforturi constante pentru a preveni dezinformarea și a promova un comportament autentic. TikTok a șters peste 66.000 de conturi false în România, a eliminat aproximativ șapte milioane de „like-uri” false și zece milioane de urmăritori falși, precum și aproape 1.000 de conturi ce imitau profilurile candidaților.
Normele interne aplicate în timpul alegerilor
Caroline Greer, directoarea TikTok pentru Politici Publice și Relații Guvernamentale, a explicat că platforma a implementat normele sale interne în timpul alegerilor din România. În lunile premergătoare alegerilor, TikTok a avut întâlniri cu diverse autorități din țară, inclusiv cu partide politice și autoritatea electorală română. De asemenea, TikTok dispune de peste 6.000 de moderatori de conținut care lucrează în limbile Uniunii Europene, dintre care 95 se ocupă de conținutul în limba română.
Algoritmul TikTok și transparența în procesele electorale
Algoritmul platformei este conceput pentru a răspunde semnalelor activității utilizatorilor, favorizând astfel conținuturile pe care aceștia aleg să le vizualizeze. TikTok a afirmat că nu a identificat dovezi ale unei operațiuni acoperite de influență în ultimele săptămâni și că nu există indicii de influență străină asupra alegerilor din România.
Eliminarea conturilor impersonale
În plus, TikTok a șters peste 150 de conturi impersonale asociate lui Călin Georgescu și peste 650 de conturi atribuite altor candidați. Purtătorul de cuvânt al TikTok, Paolo Ganino, a declarat că relatările speculative despre alegerile din România sunt inexacte și înșelătoare.