Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 212/2022
Recent, a fost depusă la Senat o propunere legislativă ce vizează modificarea și completarea alineatelor (3) și (5) ale articolului 3 din Legea nr. 212/2022, care reglementează măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Proiectul aflat în dezbatere propune introducerea unor noi reglementări pentru autoritățile publice.
Plan de acțiune în caz de cutremur
Conform noilor prevederi, instituțiile publice care dețin clădiri de interes și utilitate publică vor fi obligate să elaboreze și să implementeze un plan de acțiune destinat situațiilor de cutremur. Acest plan va include proceduri și măsuri menite să minimizeze pagubele cauzate de un cutremur, atât pentru persoanele aflate în interiorul clădirilor, cât și pentru cele din proximitate.
Responsabilitatea instituțiilor publice
Obligația de a crea un astfel de plan se va aplica tuturor instituțiilor publice, indiferent de riscul seismic asociat clădirilor pe care le administrează. De asemenea, reprezentanții acestor instituții vor trebui să facă publice planurile de acțiune, prin diverse metode, inclusiv afișarea acestora în locuri vizibile, instruirea personalului și publicarea pe site-urile oficiale ale instituțiilor.
Consecințele nerespectării legii
În cazul în care măsurile de intervenție prevăzute de noua lege nu sunt implementate, proprietarii sau administratorii clădirilor vor răspunde contravențional și civil, conform reglementărilor stabilite.
Inițiatorii propunerii legislative
Proiectul este susținut de mai mulți senatori și deputați din cadrul USR, printre care se numără Darău Ambrozie-Irineu, Ghica Cristian, Vicol Costel, Blaga Daniel-Codruț, Botez Mihai-Cătălin, Havârneanu Filip, Ilie Victor, Miftode Marius-Andrei, Stoica Diana și Terente Eugen.