Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile: Recomandări utile.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile cel Mare

În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, se păstrează numeroase tradiții și obiceiuri care se consideră benefice pentru întregul an. Printre acestea se numără turnarea unui pic de vin pe masă, spargerea unui pahar alb, răsturnarea unei cutii de chibrituri sau oferirea de pomană unui om nevoiaș. Aceste gesturi sunt menite să atragă norocul pe parcursul anului.

Obiceiuri de Anul Nou

Un alt obicei popular afirmă că norocul va fi de partea celor care au parte de un bărbat ca prim vizitator în casa lor pe 1 ianuarie. De asemenea, se spune că în noaptea de Sfântul Vasile cerul se deschide de trei ori, chiar dacă pentru scurt timp.

În tradițiile bisericești se menționează că Iisus Hristos este asociat cu numele Vasile, întrucât Mântuitorul s-a născut la Crăciun și a fost botezat, la o săptămână după aceasta, de Sfântul Vasile, primind numele ierarhului.

Colindatul cu sorcova

Conform tradiției, Sfântul Vasile a cerut lui Dumnezeu o zi de prăznuire, iar aceasta i-a fost oferită sub forma primei zile a Anului Nou. Astfel, ierarhul a luat un clopoțel, l-a legat de o crenguță de busuioc și s-a dus la Dumnezeu pentru a aduce urări de bine. Aceasta a dus la obiceiul de a ura în prima zi a anului.

În această zi, copiii merg din casă în casă cu sorcova, urând sănătate, prosperitate și o viață îndelungată. Sorcova era, inițial, realizată din ramuri de pomi fructiferi sau de trandafir, puse în apă pentru a înmuguri. Ulterior, a evoluat în forma sa actuală, fiind confecționată dintr-o nuia împodobită cu fire colorate de lână și un fir de busuioc la vârf.

În Bucovina, sorcova este adesea însoțită de un clopoțel. Copiii își sorcovesc părinții și rudele, apoi se îndreaptă spre vecini. În timpul colindatului, aceștia ating ritmic ușa sau fereastra, iar după terminarea ritualului, sorcova este păstrată ca un obiect sacru, agățată într-un loc curat al casei.

Pentru un an prosper

Tradiția populară sugerează că, în ziua de Sfântul Vasile, musafirii, fie bogați, fie săraci, vor influența starea omului pe parcursul întregului an. De asemenea, se recomandă ca în prima zi a anului să ne formulăm gânduri bune pentru a avea parte de un an favorabil. Oamenii ar trebui să se ferească de supărare și ceartă, să rămână veseli pentru a se bucura de aceeași stare pe tot parcursul anului.

În anumite regiuni, fetele nemăritate au un obicei specific, construind o punte din două crenguțe de măr dulce, pe care le îmbină cu busuioc, simbolizând astfel dorințele lor pentru viitor.

Tradiții de Anul Nou: Ofertele Fetei pentru Aflarea Ursitului

Una dintre obiceiurile interesante legate de Anul Nou implică o punte specială, care este realizată dintr-o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă și un șir de mărgele. Această punte trebuie lăsată afară pe timpul nopții, iar a doua zi se poate observa cum se va desfășura soarta feței în ceea ce privește căsătoria.

Conform tradiției, dacă puntea este acoperită cu brumă în dimineața următoare, aceasta simbolizează că fata se va căsători cu un bărbat bogat. Pe de altă parte, dacă puntea nu are brumă, soarta îi va aduce o căsătorie cu un bărbat sărac.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *