Traian Hristea, Secretar de stat pentru afaceri globale, a participat la Forumul „Future of Democracy” desfășurat la Vilnius.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Secretar de Stat Român Participă la Forumul „Future of Democracy” la Vilnius

Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice, Traian Hristea, a fost prezent la cea de-a patra ediție a Forumului la nivel înalt „Future of Democracy”, desfășurat la Vilnius, în perioada 7-8 noiembrie 2024. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

În cadrul intervenției sale, Hristea a reafirmat angajamentul României față de valorile democratice, statul de drept și respectarea dreptului internațional. El a evidențiat avantajele pe care democrațiile le au în fața regimurilor autocratice și a discutat despre modul în care acestea pot colabora la nivel internațional pentru a menține unitatea între statele democratice, în fața provocărilor generate de acțiunile subversive ale statelor autoritare. Aceste state nu doar că încalcă constant drepturile fundamentale ale omului pe propriile teritorii, dar își desfășoară și activități ilegale în țări democratice.

Forumul a reunit reprezentanți ai ministerelor afacerilor externe din state membre ale Uniunii Europene și din alte regiuni, precum și membri ai societății civile și ai mediului academic. În cele două zile de discuții, participanții au explorat modalitățile prin care vocile democrațiilor pot fi mai bine auzite într-un context internațional din ce în ce mai marcat de retorici agresive din partea statelor autocrate.

Temele Forumului și Panelurile de Discuție

Forumul „Future of Democracy” din acest an s-a concentrat pe protejarea împotriva retoricii și acțiunilor agresive ale statelor autoritare, identificând soluții concrete prin care democrațiile pot contracara aceste amenințări. Evenimentul a fost structurat în trei paneluri de discuție: „Cum să întărim răspunsul democrațiilor, fără a compromite valorile democratice”, „Rezistență în fața autocrațiilor – Contracararea influențelor străine și represiei transnaționale” și „Alegerile în secolul 21: Pilonii guvernanței democratice versus simulacrul autocrațiilor”. De asemenea, a fost organizată o sesiune nocturnă intitulată „De ce democrațiile sunt reținute în pofida faptului că dețin supremația” și o sesiune plenară cu tema „Cât de valoroase sunt valorile? Echilibrarea eticii și a câștigurilor materiale în relațiile cu autocrațiile”.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *