Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina către Europa a fost suspendat.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Oprirea exporturilor de gaze rusești prin Ucraina afectează Europa și Republica Moldova

În primele ore ale zilei de miercuri, exporturile de gaze naturale rusești prin conductele din epoca sovietică, care tranzitează Ucraina către Europa, au fost suspendate. Această oprire a intervenit după ce un acord de tranzit a expirat, iar autoritățile ucrainene nu l-au prelungit din cauza contextului conflictual actual.

Republica Moldova, țară afectată de această situație, își asigură o parte din necesarul de energie electrică din producția internă, însă mai mult de jumătate din consumul său provine din importuri din România. Reprezentanții Gazprom au declarat pe o platformă de mesagerie că, din cauza refuzului repetat al Ucrainei de a reînnoi acordurile, compania a fost privată de capacitatea de a transporta gaze prin teritoriu ucrainean începând cu 1 ianuarie 2025.

Începând cu ora 08:00, ora Moscovei, Gazprom a confirmat că livrările de gaze rusești pentru tranzit prin Ucraina nu mai sunt efectuate. Ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko, a declarat că oprirea tranzitului este un moment istoric, subliniind că Rusia își va pierde piețele și va suferi pierderi financiare considerabile, având în vedere decizia Europei de a renunța la gazul rusesc.

Se estimează că Ucraina va pierde aproximativ 800 de milioane de dolari pe an din taxe de tranzit, în timp ce Gazprom va suferi pierderi de aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaz. Această întrerupere era anticipată în contextul războiului care a început în februarie 2022, Ucraina având o poziție fermă împotriva prelungirii acordului din cauza conflictului militar.

Rusia continuă totuși să exporte gaze prin conducta TurkStream, care se află pe fundul Mării Negre, având două linii – una destinată pieței interne turce și cealaltă pentru clienții din Europa Centrală, inclusiv Ungaria și Serbia. În urma escaladării conflictului din Ucraina, Uniunea Europeană a intensificat eforturile de a reduce dependența de energia rusească, căutând surse alternative.

Republica Moldova, una dintre cele mai afectate țări, a anunțat că va implementa măsuri pentru a reduce consumul de gaz cu o treime, având în vedere că 62% din importurile sale de energie electrică provin din România.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *