TTS va recupera 26.550 de tone de cereale ucrainene dintr-o navă avariată, afectată de un atac cu rachetă în Marea Neagră, în Portul Constanța.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 157

Sursa foto:

0:00

Gestionarea cerealelor ucrainene de către TTS după un incident pe mare

Transport Trade Services SA (TTS) a comunicat, printr-un raport adresat Bursei de Valori București (BVB), că va coordona operațiunile pentru cele 26.550 de tone de cereale ucrainene, achiziționate de statul egiptean, aflate pe o navă avariată în urma unui atac cu rachetă în noaptea de 11 spre 12 septembrie 2024, în Marea Neagră. Nava a fost redirecționată către Portul Constanța pentru evaluarea și recuperarea mărfii.

Evenimentele din noaptea incidentului

În noaptea de 11 spre 12 septembrie 2024, comandantul unei nave civile, înmatriculată sub pavilion străin, a raportat o explozie la bord. Aceasta se afla în afara apelor teritoriale ale României, dar în Zona Economică Exclusivă a țării, la aproximativ 30 de mile marine (55 km) de localitatea Sf. Gheorghe, în timpul unei călătorii de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia). Comandantul a solicitat devierea rutei către Constanța pentru evaluarea pagubelor. Nava de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune, a fost trimisă să ofere asistență, în coordonare cu Autoritatea Navală Română. Cu toate acestea, comandantul navei avariate nu a solicitat ajutor suplimentar la sosirea echipajului de poliție de frontieră.

Reacția oficială a Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat: „Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră şi pentru a furniza alimente pe piaţa mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina – protejarea vieţilor, şi ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare ţară. Grâul şi securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o ţintă pentru rachete.”

Recuperarea cerealelor

Nava cu cereale a ajuns în Portul Constanța, iar Grupul TTS va gestiona procesul de recuperare a celor 26.550 de tone de cereale ucrainene, achiziționate de General Authority For Supply Commodities (GASC) din Egipt. Acestea se aflau pe nava avariată în Zona Economică Exclusivă a României, în timpul călătoriei de la Cernomorsk către Egipt.

Colaborarea pentru recuperare

TTS Operator și Canopus Star vor colabora pentru a recupera cerealele din hambarul nr. 3, afectat de explozie. După ce TTS Operator va segregra volumul de marfă neafectat, Canopus Star va efectua curățarea și uscarea cerealelor afectate din cala avariată. Cerealele din celelalte patru hambare ale navei, împreună cu cele recuperate din hambarul nr. 3, vor fi operate în transbord de către TTS Operator, după ce va fi desemnată nava care va prelua marfa din nava avariată.

Informații despre TTS

Transport Trade Services SA a fost fondată în 1997, având sediul în București și desfășurând activități anexe transporturilor. Pentru anul 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de 904.501.085 lei, un profit net de 151.354.834 lei, datorii de 159.033.057 lei și 47 de angajați. TTS este deținută de Mircea Mihăilescu și deține acțiuni la Compania de Navigație Fluvială Română Navrom SA, Agrimol Trade SRL și Decirom SA Constanța.

Investiții majore în infrastructura portuară

Recent, au fost anunțate detalii importante referitoare la o investiție semnificativă în infrastructura portuară, care a avut loc anul trecut. Această inițiativă a depășit suma de 20 de milioane de euro, subliniind angajamentul pentru dezvoltarea și modernizarea porturilor.

Astfel de investiții sunt esențiale pentru îmbunătățirea capacităților portuare și pentru sprijinirea activităților economice din zonă, având un impact pozitiv asupra comerțului și transporturilor maritime.

Distribuie acest articol