Un angajat SPIT, achitat în cazul DNA al Virginiei Uzun, a obținut în instanță restituirea salariilor pentru perioada de doi ani în care a fost suspendat din funcție.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Funcționar public din Constanța are de recuperat bani după suspendarea contractului

Un angajat al Serviciului Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local (SPIT) Constanța se află într-o situație complicată, având de recuperat o sumă considerabilă de bani de la instituție. Aceasta reprezintă veniturile pe care ar fi trebuit să le încaseze în perioada în care contractul său de muncă a fost suspendat timp de doi ani.

Numele acestui funcționar a fost implicat, anterior, într-un dosar penal gestionat de DNA Constanța, alături de alte persoane din cadrul SPIT. Acesta a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, ceea ce a dus la suspendarea contractului său de muncă. Ulterior, însă, judecătorii au decis că angajatul nu a avut nicio legătură cu faptele incriminate.

Acuzațiile aduse de DNA

Potrivit unui comunicat emis de DNA în 2018, procurorii au decis să o trimită în judecată pe Virginia Uzun, care ocupa funcția de director executiv al SPIT Constanța în perioada în care au avut loc faptele. Aceasta a fost acuzată de abuz în serviciu, alături de alți colegi din instituție, inclusiv un director executiv și un șef de la Resurse Umane. Acuzațiile includeau fapte precum fals, uz de fals, abuz în serviciu și complicitate.

Anchetatorii au stabilit că, între noiembrie și decembrie 2017, Virginia Uzun a efectuat acte ilegale legate de derularea fictivă a două contracte încheiate între SPIT și o asociație, destinate organizării de seminarii de formare profesională pentru angajații instituției. Se menționează că aceste servicii nu au fost efectuate, iar asociația respectivă nu era autorizată să desfășoare astfel de cursuri, ceea ce a dus la plăți ilegale în valoare totală de 36.000 lei, prejudiciind astfel SPIT Constanța.

Consecințele procesului penal

Dosarul penal a fost trimis în instanță, iar, în urma cercetărilor, singurele persoane găsite vinovate și condamnate au fost Virginia Uzun și afaceristul care reprezenta asociația contractată, în timp ce ceilalți acuzați au fost achitați. Unul dintre funcționarii publici achitați a solicitat, începând cu 8 decembrie 2020, încetarea suspendării de drept a raportului său de serviciu, cauzată de dosarul DNA.

În 2020, acesta a cerut instanței să oblige instituția la calcularea și plata tuturor drepturilor salariale pe care le-ar fi avut în perioada 11 iulie 2018 – 7 decembrie 2020, actualizate cu indicele de inflație, precum și plata dobânzii legale pentru sumele respective, începând cu 8 decembrie 2020, până la plata efectivă, plus cheltuielile de judecată. Această cerere se aliniază cu reglementările din Statutul funcționarului public, conform Legii 188/1999.

Decizie a Tribunalului: Funcționar public repus în drepturi

Conform prevederilor legale stipulate la articolul 86, alineatul 3, în situațiile în care se dispune clasarea sau renunțarea la urmărirea penală, precum și în cazurile de achitare sau amânare a aplicării pedepsei, suspendarea din funcția publică încetează. Astfel, funcționarul public își va relua activitatea în funcția deținută anterior și va beneficia de drepturile salariale aferente perioadei de suspendare.

Recent, Tribunalul a validat această interpretare, iar funcționarul în cauză va trebui să primească de la SPIT o sumă considerabilă, estimată la câteva zeci de mii de euro. Hotărârea Tribunalului a fost pronunțată pe 24 aprilie, dar a fost contestată prin recurs la Curtea de Apel. În data de 21 octombrie, judecătorii au respins recursul formulat de SPIT, menținând astfel sentința Tribunalului ca fiind definitivă.

Prin urmare, conform legislației în vigoare, SPIT are obligația de a-i achita funcționarului sumele de bani reprezentând salariile și alte venituri accesorii pentru perioada 2018 – 2020, actualizate conform ratei inflației.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *