Un număr crescut de mame din medii defavorizate vor beneficia de sprijin financiar pentru nou-născuți.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Sprijin financiar pentru mamele defavorizate în Constanța

Începând cu anul 2021, mamele defavorizate, inclusiv cele cu venituri scăzute, cele aflate în situații critice sau cele minore, pot beneficia de un ajutor financiar de 2.000 de lei. Acești bani pot fi utilizați pentru achiziționarea de produse necesare îngrijirii nou-născutului, în cadrul unui program inițiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Până în prezent, în anul 2024, doar trei femei din municipiul Constanța au fost acceptate în program, deși inițiativa „Bebe Trusou” este planificată, aceasta nu a fost implementată încă, iar numărul cererilor rămâne semnificativ.

Aprobarea ajutoarelor sociale

Pe 28 octombrie 2024, primarul Vergil Chițac a semnat o dispoziție prin care au fost aprobate listele cu destinatarii ajutoarelor financiare, vizând cuplurile mamă-nou-născut cu cele mai mari nevoi. Aceste tichete sociale pe suport electronic sunt oferite prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Astfel, în urma cererilor depuse în luna octombrie, trei familii vor beneficia de acest sprijin, dintr-un total de 13 solicitări înregistrate în 2024, conform Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) Constanța.

Distribuția cardurilor sociale

Reprezentanții DGAS Constanța au comunicat că „Cardurile sunt trimise de către Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, la Primării, spre distribuire către beneficiari, însă nu avem stabilită o dată când vom primi aceste carduri”.

Cine poate beneficia de ajutorul financiar?

Condițiile de eligibilitate pentru mamele care pot solicita ajutorul sunt următoarele:

  • Mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, care au dreptul stabilit prin dispoziție a primarului la componentele venitului minim de incluziune, conform Legii nr. 196/2016;
  • Mamele cu dizabilități care nasc în aceeași perioadă;
  • Mamele aflate în situații critice, precum victime ale calamităților naturale sau violenței domestice, care sunt evaluate de autoritățile competente;
  • Mamele care nu dețin acte de identitate;
  • Mamele minore care nasc în perioada menționată;
  • Mamele cetățeni străini sau apatrizi, proveniți din zone de conflict armat, care nasc în același interval de timp.
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *