Un număr semnificativ de români concurează la Campionatul mondial de înot în ape înghețate, inclusiv doi sportivi din Tulcea.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Românii Participă la Campionatul Mondial de Înot în Ape Înghețate din Italia

Peste 20 de români, atât sportivi profesioniști, cât și amatori, s-au alăturat Campionatului Mondial de Înot în Ape Înghețate, care a început marți în Molveno, Italia. Evenimentul, organizat de International Ice Swimming Association (IISA), reunește peste 700 de sportivi din întreaga lume.

Printre cei 21 de participanți români, cu vârste între 17 și 52 de ani, se numără și doi tineri din Tulcea: Vladimir Romaniuc, în vârstă de 19 ani, student la Universitatea de Construcții din București, și Matei Neculai, un elev de 18 ani la Colegiul Național ‘Spiru Haret’ din Tulcea. Aceștia au sărit în Dunăre de Bobotează, pe 6 ianuarie, aducând la mal crucea din busuioc sfințită de episcopul Visarion.

Experiența Înotului în Ape Înghețate

Matei Neculai a declarat că prima sa experiență cu apa înghețată a avut loc acum doi ani, când a sărit în Dunăre pentru a recupera crucea. De atunci, înotul în ape reci a devenit o plăcere pentru el. „A fost o experiență unică, iar vara trecută, antrenorul meu Mihai mi-a propus să particip la acest campionat și am fost foarte entuziasmat,” a spus el.

Legitimat la clubul Aqua Vita Delta, Matei a început să înoate la vârsta de șase ani și a câștigat titlul de campion național la triatlon la doar 10 ani. După o pauză de trei ani în care a practicat fotbal, s-a întors la înot și acum îmbină sportul cu școala.

Aspiratii Viitoare

Matei își dorește să se înscrie la Academia Navală din Constanța și să continue să concilieze studiile cu cariera sportivă. „Vreau să rămân în România, să mă antrenez aici și să îmi continui parcursul academic. Mă simt bine acasă,” a adăugat el. La campionatul din Italia, el va concura la trei probe: 50 metri liber, 50 metri spate și 50 metri fluture.

Antrenorul său, Mihai Ivanov, cu o experiență de 11 ani în triatlon la Aqua Vita Delta, îl descrie pe Matei ca fiind un tânăr modest, dedicat și ambițios. „Obiectivul nostru este să ne depășim limitele personale și să ne bucurăm de această experiență unică. Participarea la un campionat mondial este o oportunitate rară, o experiență pe care o vei povesti nepoților,” a subliniat Mihai Ivanov.

Deschiderea Campionatului

Cea de-a VI-a ediție a Campionatului Mondial de Înot în Ape Înghețate s-a deschis luni seara, în Molveno, cu o paradă a sportivilor. Primele competiții au început marți dimineața, la ora 8:30, în condiții de apă cu o temperatură sub 5 grade Celsius. Printre românii care au intrat printre primii în apă se numără și Simona Chiru, campioană europeană anul trecut la competiția din Oradea.

Românii au demonstrat o performanță excelentă la competițiile anterioare, iar șansele de a urca pe podium la acest campionat sunt foarte mari.

Performanțe remarcabile în înotul în ape înghețate

România a reușit să își facă un nume pe scena internațională a înotului în ape înghețate, având la activ prima competiție europeană din istorie. În acea perioadă, țara noastră a ocupat locul al treilea în clasamentul pe națiuni și a stabilit patru recorduri mondiale. Cu toate acestea, la Molveno, România nu îl va mai avea pe Dragoș Ghile, care a semnat un contract cu o universitate din Statele Unite. Totuși, președintele Asociației de înot în ape deschise și înghețate din România, Paul Georgescu, a menționat că s-au alăturat echipei câțiva tineri înotători extrem de competitivi, cu speranța de a câștiga noi medalii.

Paul Georgescu: Un pionier al înotului în ape înghețate

Paul Georgescu, fost poloist de performanță, este un adevărat pionier în domeniu. El a fost primul român care a înotat în ape înghețate în cadrul unei competiții mondiale, a finalizat cu succes Oceans Seven, un proiect de maraton de înot în ape deschise extrem de provocator, și a fost distins cu titlul ‘Hall of Fame’ de către IISA, în semn de recunoaștere a activității sale în sport și a eforturilor de promovare a acestuia.

IISA și înotul în ape înghețate

IISA, înființată în 2009, a creat conceptul de ‘ice swimming’, un sport extrem care implică înotul în apă cu temperaturi sub 5 grade Celsius, echipat doar cu o cască de silicon, o pereche de ochelari și un costum standard de înot. Asociația a implementat reguli de siguranță riguroase pentru sportivi, iar competițiile oficiale au dus la stabilirea unor recorduri mondiale. În prezent, IISA are membri în 73 de țări, iar în 43 dintre acestea, inclusiv România, înotătorii au reușit să parcurgă cel puțin un kilometru în ape înghețate.

Recorduri mondiale pentru România

România se mândrește cu două recorduri mondiale în domeniul înotului în ape înghețate, stabilite de Andrei Enache la proba de 250 de metri liber și de Dragoș Ghile la proba de 100 metri fluture, pe categorii de vârstă. De asemenea, țara noastră a fost reprezentată de 26 de ori în clasamentele mondiale la diverse probe, conform informațiilor disponibile pe site-ul IISA.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *