Universitatea Maritimă din Constanța, eveniment consacrat combaterii amenințărilor atacurilor cibernetice în contextul conflictului dintre Ucraina și Orientul Mijlociu.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Conferință internațională la Universitatea Maritimă din Constanța

În perioada 21 – 22 noiembrie 2024, Universitatea Maritimă din Constanța va organiza conferința cu tema “Combaterea amenințărilor criminalității cibernetice în contextul actual al conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu”, parte a seriei de conferințe BlackSea Maritime Cybersecurity. Evenimentul este inițiat de Centrul de Excelență pentru Securitate Cibernetică Maritimă (MARCYSCOE) și va beneficia de participarea unor reprezentanți de la Universitatea Ovidius Constanța, Universitatea București, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj și Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Vulnerabilitățile infrastructurii critice

Prof. univ. dr. ing. Remus Zăgan, Președintele Senatului Universității Maritime din Constanța, a declarat că „Conflictele geopolitice din Ucraina și Orientul Mijlociu au scos în evidență vulnerabilitățile infrastructurii critice la atacurile cibernetice. Creșterea criminalității cibernetice a avut un impact semnificativ asupra sectorului esențial, incluzând energia, finanțele și transporturile. În acest context, securitatea cibernetică a devenit o prioritate globală, în special pentru domeniul transportului maritim și infrastructurile portuare.”

CYBERCRIME și reglementările legale

Termenul CYBERCRIME se referă la interacțiunea dintre securitatea cibernetică și justiție. Conferința va aduna experți în securitate cibernetică, academicieni și cercetători din întreaga lume, care vor analiza cadrul legal de reglementare și complexitățile legate de investigarea infracțiunilor cibernetice în regiunile afectate de conflict.

Nevoia de armonizare a cadrelor juridice

Pe măsură ce conflictele armate devin din ce în ce mai digitalizate, crește necesitatea de a armoniza cadrele juridice de reglementare pentru a aborda atacurile cibernetice, în special asupra infrastructurii critice. Sistemele juridice, atât naționale, cât și internaționale, trebuie să se adapteze pentru a răspunde noilor forme de agresiune cibernetică.

Colaborări și strategii de combatere a criminalității cibernetice

Discuțiile dintre experții în drept și cei din securitatea cibernetică vor include strategii inovatoare, colaborări internaționale și perspective actualizate pentru a contracara criminalitatea cibernetică și a asigura protecția frontierelor digitale.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *