Universitatea Ovidius din Constanța a fost prezentă la prima întâlnire a unui proiect european dedicat adaptării la schimbările climatice.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Întâlnire de proiect în Grecia pentru restaurarea spațiilor verzi

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a fost lider de parteneriat la prima întâlnire a proiectului „Less vulnerability, more adaptability – pilot remote sensing assisted restoration of green spaces in coastal and urban areas within the Black sea region – MoreAdaptBSB” (BSB00479), desfășurată recent în Chalkidiki, Grecia. La acest eveniment au participat și reprezentanți din Bulgaria, Grecia și Ucraina.

Conf. univ. dr. Raluca Andreea Trandafir, prorector al UOC și coordonator al consorțiului MoreAdaptBSB, a subliniat că discuțiile s-au concentrat pe aspecte organizatorice și administrative. Reprezentanții instituțiilor partenere au avut ocazia să detaliaze obiectivele proiectului, activitățile planificate și etapele principale de implementare.

Obiectivele proiectului și impactul așteptat

Scopul principal al proiectului constă în îmbunătățirea cooperării transfrontaliere pentru a spori pregătirea și adaptabilitatea regională la provocările generate de schimbările climatice. Acest lucru se va realiza prin implementarea de soluții inovatoare bazate pe teledetecție.

Proiectul preconizează restaurarea a cel puțin șase hectare de zone urbane și de coastă în localitățile Cassandra (Grecia), Primorsko (Bulgaria), Constanța (România) și Odesa (Ucraina), având ca rezultat transformarea acestora în peisaje adaptive și rezistente.

Parteneriate și finanțare

MoreAdaptBSB este coordonat de Universitatea Ovidius din Constanța, în colaborare cu cinci organizații partenere: Camera de Comerț din Chalkidiki (Grecia), Primăria din Kassandra (Grecia), Via Pontica Foundation (Bulgaria), Primăria din Primorsko (Bulgaria) și Universitatea Agrară de Stat din Odesa (Ucraina). Proiectul se va desfășura între 26 iulie 2024 și 25 ianuarie 2027, având o valoare totală de 1.594.728 de euro, dintre care 1.435.255,20 de euro sunt asigurați prin finanțarea Uniunii Europene, în cadrul Programului Interreg NEXT Black Sea Basin.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *