Universitatea „Ovidius” din Constanța îi aduce un omagiu actorului Lucian Iancu, regretat de comunitate.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Omagiu adus artistului Lucian Iancu de Universitatea Ovidius din Constanța

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) aduce un omagiu memoriei artistului Lucian Iancu, fondator al Facultății de Arte și un profesor remarcabil. Acesta a scris scenarii teatrale și a regizat numeroase spectacole studențești, lăsând o moștenire valoroasă prin care tinerii actori pot să-și descopere vocația și să-și perfecționeze talentul, continuând să promoveze cultura.

Biografia lui Lucian Iancu

Lucian Iancu s-a născut pe 3 februarie 1940, în Constanța. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, în promoția anului 1964, la clasa profesorului Jules Cazaban.

Cariera artistică

Începându-și cariera la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, Iancu a activat ca actor între 1964 și 1965, după care s-a întors la Constanța, la Teatrul Dramatic „Ovidius”, actualul Teatru de Stat Constanța. A ocupat funcția de director al acestui teatru în două perioade: 1984-1985 și 1994-1998. Pe scena acestuia, a interpretat peste 60 de roluri, remarcându-se în producții precum „Take, Ianke și Cadîr” și „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”.

Contribuții la cinematografie și dramaturgie

Lucian Iancu a fost prezent în peste 20 de filme de cinema și televiziune, fiind apreciat pentru contribuțiile sale la arta dramatică, pentru care a primit diverse premii și recunoașteri. De asemenea, a regizat piese de teatru notabile, inclusiv „Răzbunarea” de Aleksander Fredro și „Ultima oră” de Mihail Sebastian.

Moștenirea artistică

Spiritul său creativ va continua să influențeze fiecare spectacol, lucrare sau operă născută în cadrul Facultății de Arte, asigurând perpetuarea valorilor culturale pe care le-a promovat.

Mesajul comunității academice

„Dumnezeu să-l odihnească în pace!” este mesajul transmis de comunitatea academică a Universității „Ovidius” Constanța, în semn de respect și recunoștință pentru contribuțiile sale remarcabile.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *