Valoarea terenului aflat sub magazinul Selgros din Agigea este pe cale de a fi recuperată, împreună cu dobânzile, de la persoanele împroprietărite ilegal de fostul primar.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Despre procesul de despăgubire al Comunei Agigea

Comuna Agigea a avansat semnificativ în demersurile legale pentru recuperarea despăgubirilor aferente terenului pe care se află magazinul Selgros, fiind vorba de sume pe care trebuie să le obțină de la persoane apropiate fostului primar Ion Ioniță, care au fost împroprietărîte ilegal. Instanța de fond a acceptat acțiunea inițiată de actualul primar, Cristian Cîrjaliu, în numele comunei, iar recent, o hotărâre favorabilă a fost pronunțată și în apel.

Contextul împroprietăririi ilegale

Aproape 23 de ani au trecut de la împroprietărirea ilegală efectuată de Ion Ioniță, când anumite persoane apropiate au obținut proprietatea asupra terenului pe care ulterior s-a construit magazinul Selgros. Titlul de proprietate, emis în 2002 în favoarea acestora, a fost declarat nul după 15 ani de procese. Cu toate acestea, magazinul a rămas în funcțiune, deoarece societatea care l-a achiziționat a acționat ca un cumpărător de bună credință.

Astfel, administrația locală nu a avut altă opțiune decât să recupereze valoarea terenului și dobânzile aferente de la cei care au beneficiat de împroprietărirea ilegală, având în vedere că suprafața disputată este de 4 hectare și 1.600 de metri pătrați.

Detalii despre proces și deciziile instanței

Terenul a fost obținut fără drept de o familie numită Sasu, care ulterior l-a vândut apropiaților fostului primar, Ion și Conseluța Sandu. Aceștia au vândut apoi terenul către SELGROS CASH & CARRY SRL pentru suma de aproximativ 400.000 de dolari. Instanța a confirmat nulitatea Titlului de proprietate nr. 28403/1655 din 27.05.2002, emis de Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Constanța, pe numele familiei Sasu, ceea ce anulează toate actele ulterioare, cu excepția celor prin care Selgros a achiziționat terenul.

Comuna Agigea și primarul Cîrjaliu au acționat în instanță Ion și Conseluța Sandu în 2020, solicitând plata contravalorii terenului și dobânzilor, estimând suma totală la circa 268.226,60 dolari americani. După patru ani de procese, instanța a decis în favoarea comunei, obligând pârâții să plătească suma de 223.164,53 USD, echivalent în lei la data plății, plus dobânda legală penalizatoare începând cu 7 aprilie 2020.

Având în vedere că acțiunea nu a fost admisă în totalitate, Comuna Agigea și primarul au depus apel, contestând absența dobânzilor și cuantumul acestora în hotărârea anterioară. Procesul apelului a continuat timp de un an, iar pe 24 aprilie a.c., instanța a pronunțat o nouă decizie favorabilă reclamanților, adăugând la suma stabilită inițial.

Decizie a Tribunalului Constanța în cazul Sandu

Tribunalul Constanța a modificat parțial Sentința civilă nr. 565/28.02.2024, impunându-le pârâților Sandu Ion și Sandu Conseluța obligația de a plăti dobânda legală penalizatoare aferentă sumei totale de 223.164,53 USD pentru perioada anterioară datei de 07.04.2020. Astfel, suma de 1.006.383,57 lei trebuie achitată ca dobândă penalizatoare pentru 150.000 USD, calculată de la 11.09.2002 până la 07.04.2020, iar 311.225,56 lei reprezintă dobândă penalizatoare pentru suma de 73.164,53 USD, calculată de la 20.12.2004 până la 07.04.2020.

Apel admis

A apelat decizia anterior menționată, Comuna Agigea, prin Primar, a obținut admiterea apelului împotriva încheierii de corectare a erorii materiale din data de 01.08.2024. Tribunalul a modificat această încheiere, stabilind că pârâții Sandu Ion și Sandu Conseluța sunt obligați să plătească și cheltuieli de judecată în valoare de 3.570 lei pentru onorariul avocațial în recurs și aceeași sumă pentru judecata în primă instanță.

Cheltuieli de judecată și recurs

Instanța a menținut celelalte dispoziții ale hotărârilor anterioare, cu excepția celor contrare noii decizii. De asemenea, pârâții sunt obligați să achite apelanților reclamanți suma de 12.061 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Această decizie este supusă recursului în termen de 30 de zile de la comunicare.

Procesul se apropie de final, rămânând o singură cale ordinară de atac, respectiv recursul. Dacă instanța va decide că familia Sandu trebuie să plătească despăgubirile și dobânzile aferente, Comuna Agigea va putea să recupereze banii ce revin comunității locale.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *