Acvariul din Constanța rămâne închis pentru mentenanță
De mai bine de doi ani, Acvariul din Constanța, situat pe faleza Cazinoului, unul dintre cele mai populare obiective turistice, este închis pentru mentenanță. O parte din tavanul clădirii, care face parte din Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, s-a prăbușit, motiv pentru care s-au impus lucrări de reparație. O expertiză tehnică a fost realizată, iar inițial s-a prevăzut intervenția la acoperiș și la cele două căi de acces, însă aceste lucrări nu au avut loc până acum.
Declarații ale președintelui CJ Constanța
După preluarea mandatului, președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, a subliniat importanța acestui subiect pentru județ. La câteva săptămâni după această declarație, a fost lansată o licitație pentru o nouă expertiză tehnică, iar recent a fost atribuit contractul firmei SC VDR Structural SRL, care va primi suma de 47.000 de lei pentru serviciile sale. Această societate are sediul în satul Făclia din județul Constanța, iar Robert Mihai Dumitrescu este unic asociat și administrator.
Expertiza tehnică și planurile de reabilitare
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, a oferit detalii despre situația clădirii Acvariului. Conform acestuia, imobilul va beneficia de o expertiză tehnică, iar ulterior se vor căuta fonduri pentru reabilitare. „Clădirea a fost închisă în 2022, din propria inițiativă a directorului de atunci. În luna decembrie, am lansat licitația pentru expertiză, iar acum suntem în etapa semnării contractului. În maxim 60 de zile, vom primi raportul expertizei, care va determina pașii următori pentru reabilitarea clădirii”, a declarat Filipescu.
Îngrijirea peștilor și planuri de construcție a unui nou acvariu
Vicepreședintele CJ a adăugat că peștii din Acvariu sunt îngrijiți în continuare în locația actuală, iar autoritățile locale pregătesc un proiect european pentru construirea unui nou acvariu modern în curtea Delfinariului. „Am purtat discuții cu finanțatorii pentru acest proiect de fonduri europene. În primăvara acestui an, vom demara procedurile pentru crearea noului acvariu”, a explicat Răzvan Filipescu.
Întrebări fără răspuns privind redeschiderea Acvariului
Cu toate acestea, rămâne incertitudinea legată de redeschiderea Acvariului de pe faleza Cazinoului. Răzvan Filipescu a afirmat că imobilul nu va putea fi redeschis publicului în sezonul estival, fără a fi efectuată expertiza tehnică și fără a fi stabilită gravitatea situației. De asemenea, Acvariul actual are o capacitate limitată, putând primi maximum 60 de vizitatori, iar clădirea din 1958 este considerată depășită din punct de vedere al facilităților oferite. Astfel, prin noul proiect, Consiliul Județean își propune să construiască un acvariu modern, mai funcțional și mai eficient din punct de vedere economic.
Consiliul Județean Constanța planifică un nou acvariu modern
Consiliul Județean Constanța (CJC) are în vedere construcția unui acvariu modern în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. În februarie 2024, instituția a obținut autorizația de construire necesară pentru acest proiect. În cadrul ședinței din luna august a acestui an, consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru faza de Proiect tehnic, legată de această investiție.
Noua instalație va funcționa atât în clădirea existentă, cât și în noua construcție, având ca scop diversificarea activităților oferite vizitatorilor.
Detalii despre proiectul acvariului
Conform declarațiilor reprezentanților administrației județene, județul Constanța va dispune de un acvariu unic în Europa. Proiectul preconizează construirea unei clădiri cu regimul de înălțime D+P+1Etaj+Etaj tehnic, dedicată în întregime acvariului. În plus, în jurul investiției vor fi amenajate alei pietonale, alei carosabile și spații verzi.
Suprafața construită a clădirii va fi de aproximativ 2.830 mp, iar circuitul vizitabil va avea o lungime de minimum 270 ml. Acest nou acvariu are potențialul de a deveni un obiectiv turistic modern și unic la nivel național, datorită tematicii propuse, și va concura cu cele mai frumoase acvarii din centrul și sud-estul Europei.
Contribuția la dezvoltarea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii
Construcția noului acvariu se aliniază cu alte proiecte de dezvoltare, inclusiv extinderea Delfinariului, construirea unui nou teatru pentru copii și inițiative de promovare a biodiversității. Aceste demersuri vor contribui semnificativ la evoluția Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.