Virgil Coman, la un moment de reculegere. Viața istoricului plecat prea devreme dintre noi

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Un omagiu adus istoricului Virgil Coman

Pe 24 decembrie 1973, în Medgidia, județul Constanța, s-a născut Virgil Coman, un renumit istoric român. A absolvit Facultatea de Istorie și Științe Administrative, specializarea Istorie, la Universitatea „Ovidius” din Constanța, în anul 1997.

După finalizarea studiilor, Coman a început să predea istoria la Grupul Școlar „Ioan N. Roman”. În 2003, cariera sa didactică a fost întreruptă când a fost numit director al Direcției Județene a Arhivelor Constanța, în urma reorganizării Arhivelor Naționale ale României.

În 2005, a obținut titlul de doctor în istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o teză intitulată „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii.” Această lucrare a fost publicată în 2020, la Constanța și Medgidia, în prezența colegilor și prietenilor săi.

Pasiunea sa pentru istorie l-a determinat să contribuie la descoperirea unor documente importante și la elaborarea unor studii de specialitate. Virgil Coman a fost coautor și coordonator al 19 volume de studii și a publicat peste 100 de articole în reviste de specialitate, atât în România, cât și în afaceri internaționale.

În 2016, postum, a fost publicată lucrarea sa „Aromânii și meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare”. De asemenea, a realizat o cercetare documentară esențială asupra istoriei orașului Constanța, intitulată „Constanța – mărturii documentare”, volumul I fiind dedicat reglementărilor administrației locale din perioada 1879 – 1949.

Contribuții la media și recunoaștere postumă

Virgil Coman a avut și o carieră în media, lucrând pentru Litoral TV, unde a realizat și moderat emisiunea „Călător printre dosarele vremii”, care aborda momente importante din istoria națională și locală, discutate cu invitați speciali.

În ianuarie 2010, a fost numit șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale. Din păcate, istoricul a părăsit această lume mult prea devreme, la doar 42 de ani, pe 5 august 2016, în timpul unei lansări de carte.

O moștenire durabilă

În semn de apreciere pentru activitatea sa, pe 17 august 2017, Virgil Coman a fost decorat post-mortem cu titlul de cetățean de onoare al județului și municipiului Constanța. De asemenea, pe 22 septembrie 2017, a fost inaugurată o galerie de artă în pasajul pietonal de la Tomis Mall, care îi poartă numele.

La 23 noiembrie 2017, în cadrul evenimentului #sărbătoreșteDobrogea, a fost distins post-mortem cu medalia comemorativă „Remus Opreanu” și cu distincția „Meritul Dobrogean”. Această recunoaștere subliniază impactul și contribuțiile sale semnificative în domeniul istoriei.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *