Vizita viceamiralului grecesc în România
În perioada 26-28 noiembrie, viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale din România, a avut o întâlnire oficială cu omologul său din Grecia, viceamiralul Dimitrios Eleftherios Kataras. Aceste întâlniri s-au desfășurat atât la București, cât și la Constanța.
Discuții despre securitate regională
Conform Forțelor Navale Române, programul a început pe 26 noiembrie cu o întâlnire între cei doi viceamirali și generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, la sediul Ministerului Apărării Naționale. În cadrul discuțiilor, au fost abordate teme legate de situația de securitate din regiunea Mării Negre și a Mării Mediterane, precum și modalități de diversificare a instruirii comune. De asemenea, a fost subliniată importanța grupului operativ de combatere a minelor pentru asigurarea libertății de navigație în Marea Neagră.
Vizite la unități navale
În continuarea vizitei, delegațiile conduse de cei doi comandanți au mers la sediul Statului Major al Forțelor Navale, unde, în prezența ambasadoarei Republicii Elene, Lili Evangelia Grammatika, au fost prezentate misiunile marinarilor militari români. A fost discutat modul în care aceste structuri contribuie la îndeplinirea angajamentelor țării noastre față de Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană. Oficiali români și eleni au analizat aspecte comune, atât din punct de vedere operațional, cât și în ceea ce privește pregătirea și învățământul militar.
Activități de instruire
Pe 27 noiembrie, viceamiralii au vizitat portul militar Constanța, unde s-au întâlnit cu echipajele de pe vânătorul de mine M-270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fregata „Regina Maria” – F-222 și nava-școală „Mircea”. De asemenea, au vizitat Centrul 39 Scafandri, unde le-a fost prezentat noul Sistem de Scufundare Simulată LH-300, cel mai avansat sistem de antrenament al scafandrilor din Europa.
Prezentări la instituții de învățământ militar
Ultima zi a vizitei, 28 noiembrie, a inclus prezentări la Direcția Hidrografică Maritimă „Comandor Alexandru Cătuneanu” și la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Aici, au fost discutate misiunile hidrografilor militari și rolul lor în asigurarea informațiilor necesare pentru libertatea de navigație, precum și modalitățile prin care instituțiile din Constanța pregătesc viitori ofițeri și maiștri militari de marină.
Promovarea valorilor marinărești
Pe parcursul vizitei, delegația elenă a avut ocazia să cunoască și tradițiile marinărești ale României, vizitând Muzeul Național al Marinei Române și alte obiective culturale din Constanța și București. Această întâlnire a contribuit la întărirea cooperării militare dintre România și Grecia, având ca scop atingerea obiectivelor comune de securitate regională și stabilitate în sud-estul NATO.