Zaharia Pană, poetul reținut de trei ori de regimul comunist, a ales să emigreze în Statele Unite.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 131

Sursa foto:

0:00

Nașterea și primele etape ale vieții lui Zaharia Pană

Pe 20 august 1921, poetul Zaharia Pană s-a născut în comuna Beala de Sus, în Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, teritoriu ce face parte astăzi din Republica Macedonia. În anul 1926, el și-a mutat reședința în Cadrilater, în comuna Cocina, județul Durostor, unde a început să frecventeze școala primară și ulterior școala comercială din Silistra.

Refugiul și activitatea în București

După cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, ca urmare a Tratatului de la Craiova din 7 septembrie 1940, Zaharia Pană s-a refugiat în București, unde a continuat studiile liceale. În 1941, el a fost condamnat pentru activitate legionară și, în 1943, a fost trimis pe front pentru reabilitare. Un an mai târziu, a fost arestat, însă a reușit să evadeze.

Viața după război

La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, Zaharia Pană a început să lucreze ca funcționar în Ministerul de Finanțe. Între 1945 și 1948, el s-a înscris la Academia Comercială. Pe 15 mai 1948, Zaharia era programat să susțină examenul de licență, însă a fost arestat din nou, fiind trimis în lagărele de la Jilava, Canal și Aiud. Abia în 1953, a fost eliberat, iar timp de cinci ani a profesat ca contabil.

Arestările și perioada de detenție

În 1958, Zaharia Pană a fost arestat pentru a treia oară din cauza difuzării unor poezii semnate de Radu Gyr și Nichifor Crainic. A primit o pedeapsă de zece ani de închisoare, pe care a ispășit-o până în 1964, odată cu grațierea ultimilor deținuți politici. După zece ani, a reușit să finalizeze studiile la Academia Comercială.

Emigrarea și cariera literară

După doi ani petrecuți în țară, Zaharia Pană a decis să emigreze în Statele Unite, unde a trăit până la sfârșitul vieții. Cariera sa de poet a început în 1935, când a publicat versuri în revista „Lumina” a liceului din Silistra. A scris poezii în dialect aromân, fiind prezent în publicații precum „Armatolii” (1941, București) și antologia lirică aromână editată de Hristu Cândroveanu.

Publicații și contribuții

A publicat lucrări sporadice în reviste ale exilului românesc, inclusiv „Revista scriitorilor români”, „Ethos”, „Acțiunea românească”, „Solia”, „Unirea” și „Drum”. În ultimii ani, a contribuit și la periodicele aromâne din țară, cum ar fi „Deșteptarea” și „Dimândarea”. De asemenea, a redactat o pagină dedicată aromânilor în ziarul „Cuvântul românesc” din Hamilton, Canada, unde a fost colaborator permanent.

Volume publicate și moartea

Printre volumele publicate se numără: „Cu acul pe săpun” (Hamilton, Ontario, Editura Cuvântul românesc, 1989), „Fără armânească” (1990) și „Avnănghipsiri” (București, Editura Fundației Culturale Aromâne Dimândarea Părintească, 1996). Zaharia Pană a decedat în New York, pe 14 martie 2001.

Distribuie acest articol