Pelerinaj de Sfinte Moaște în Iași de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva
Zeci de mii de credincioși s-au adunat în dimineața zilei de luni pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași și în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru a participa la ceremonia Sfintei Liturghii dedicată prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Începând cu ora 9:30, un grup de 22 de arhierei din țară și din străinătate, inclusiv mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, au oficiat slujba Sfintei Liturghii pe un podium amplasat în apropierea Altarului Catedralei Mitropolitane. Ceremonia a fost condusă de ÎPS Părinte Nikitas, Arhiepiscop de Thyateira și de Marea Britanie. Pelerinii, veniți din diverse colțuri ale țării și din străinătate, au stat la coadă pe câțiva kilometri pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, numărul acestora crescând constant pe parcursul zilei.
Pentru a facilita accesul la ceremonia religioasă, pe bulevard și pe străzile din jurul Mitropoliei au fost instalate ecrane de mari dimensiuni, iar pe stâlpii de electricitate au fost montate difuzoare, astfel încât credincioșii care așteptau la coadă să poată auzi și urmări slujba. Mulți dintre ei cred că, prin închinarea la Sfânta Parascheva în ziua hramului, vor primi binecuvântări, sănătate și prosperitate în viața de zi cu zi.
Asistenta Oficială la Ceremonie
Printre cei prezenți la Slujba Liturgică s-au numărat premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, precum și alți oficiali guvernamentali, inclusiv ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. De asemenea, la ceremonie au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice ieșene, politicieni și personalități din mediul academic.
Anul acesta, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a adus moaștele Sfântului Pantelimon de la o mănăstire de pe Muntele Athos. Acest sfânt este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți vindecători din tradiția ortodoxă.
Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva
Cuvioasa Parascheva este venerată în mod special în bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă și sârbească. În 1955, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au decis generalizarea cultului său, stabilind totodată și data de sărbătorire, care cade pe 14 octombrie.
Deși este sărbătorită de întreaga Biserică Ortodoxă Română, Cuvioasa Parascheva, cunoscută și sub denumirea de Sfânta Vineri, este percepută de credincioși drept ocrotitoarea Moldovei și a celor nevoiași.