„Ziua Crucii”. Muzeul de Artă Populară din Constanța prezintă obiceiurile tradiționale.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 217

Sursa foto:

0:00

Ziua Crucii – Sărbătoare Tradțională Românească

Muzeul de Artă Populară Constanța ne reamintește de o sărbătoare importantă care se apropie, și anume „Ziua Crucii”, celebrată pe 14 septembrie. Această zi este dedicată Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, o sărbătoare cu dată fixă în calendarul ortodox.

În tradiția populară românească, se crede că șerpii și alte reptile, precum și insectele, care au ieșit la suprafață de Alexii (17 martie), se retrag în pământ pentru hibernare de „Ziua Crucii”. De aceea, această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de „Ziua Șarpelui”. Conform credințelor, șerpii care au mușcat oameni nu vor fi primiți în pământ, fiind condamnați să rămână afară, unde vor muri sau vor fi uciși.

Odată cu această dată, începe sezonul culesului viilor, motiv pentru care ziua este adesea numită și „Cârstovul viilor”. De asemenea, în această zi se finalizează culegerea plantelor de leac, iar plantele de sezon încep să se ofilească. Tradiția spune că femeile oferă de pomană alimente și apă în ulcele noi de „Ziua Crucii”.

Ilustrația asociată materialului prezintă o strachină de ceremonial specifică centrului ceramic Kuty, realizată în secolul al XIX-lea, la Rădăuți.

Distribuie acest articol